Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα μας και μέσα σε μια εβδομάδα όλη η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε.

 Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αποτυπώνονται ήδη στην επιδημιολογική κατάσταση.

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα. Στο επίκεντρο της διασπορά είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

  Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

 Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

 Την ίδια ώρα παρατηρείται σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας των τεστ που γίνεται σε δομές Υγείας που διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχεται στο 2,46%.

 Τετραπλάσια τα κρούσματα καθημερινά

Η θετικότητα στα αυτοδιαγνωστικά τεστ τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα από το 0,05% στο 0,22%.

 Επιπλέον, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 9.000 ασθενείς σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική έχουμε περισσότερα από 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

 Προς το παρόν παρατηρείται μια μικρή αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια, με ένα μέσο όρο εισαγωγών του 7ημερου στις 48 εισαγωγές ανά ημέρα. Αυτό κυρίως οφείλεται σε μικρή αύξηση των εισαγωγών στην Αττική και στην Κρήτη. Σημειώνεται πως ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νεότατους ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 55 ετών.

 Την εβδομάδα που μας πέρασε όμως διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, από 5 στο 9%.

 Ωστόσο, η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 21% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

 Φρένο… στα rapid test στην επιστροφή από τα νησιά

Το ζήτημα να γίνεται υποχρεωτικά rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά ήταν μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

 Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρξει μία διαβούλευση αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν τα νησιά αυτά για το testing.

 Υπενθυμίζεται πως για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

 α)πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

 Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

 Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

 Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Συστήνεται όμως να γίνονται self test.