Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του αμερικανικού σινεμά, ταυτισμένος με «σκληρούς» ρόλους και θρυλικές ταινίες ανοίγει την καρδιά του, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Out», όπου μιλάει για τον πατέρα του, νεοϋορκέζο καλλιτέχνη και ανοιχτά ομοφυλόφιλο, με αφορμή το ντοκιμαντέρ που γύρισε για το HBO αφιερωμένο σ' εκείνον και στους ζωγραφικούς του πίνακες.

 

«Αισθάνομαι ότι ήταν υποχρέωσή μου να το κάνω» λέει ο βετεράνος πρωταγωνιστής για αυτό το «προσωπικό» ντοκιμαντέρ που έχει τίτλο «Remembering the Artist: Robert De Niro, Sr.» και θα μεταδοθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο των επιτυχιών στις 9 Ιουνίου. «Ήταν δική μου ευθύνη να κάνω μια ταινία για εκείνον και πάντα ήταν μέσα στα σχέδιά μου. Κάποια στιγμή η Τζέιν Ρόζενταλ, συνεργάτης μου στην Τραϊμπέκα μου είπε “πρέπει να αρχίσουμε να το υλοποιούμε”. Δεν υπήρχε πλάνο να μεταδοθεί στο HBO. Ήταν απλώς κάτι που ήθελα να έχω κάνει».

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι για τον μικρό Ρόμπερτ υπήρχε μια συγκεχυμένη εικόνα γύρω από το σεξουαλικό προσανατολισμό του καλλιτέχνη πατέρα του: «Ναι, πιθανόν να ήταν (gay), ειδικά προερχόμενος από αυτήν τη γενιά και από μια μικρή πόλη στα βόρεια… Εγώ δεν είχα σαφή εικόνα, η μητέρα μου γενικά δε μιλούσε γι' αυτά και όταν είσαι σε μικρή ηλικία δεν ενδιαφέρεσαι τόσο γι' αυτά. Τώρα πια, για τα παιδιά μου, θα ήθελα να πάρουν το χρόνο τους και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι καλύτερα να κάνουν κάποια πράγματα τώρα που είναι νωρίς, αντί μετά από 20 χρόνια – μπορεί πλέον να είναι αργά».

 

Αν και έχει φύγει από τη ζωή, ο Ντε Νίρο εξακολουθεί να διατηρεί το τελευταίο σπίτι και το καλλιτεχνικό στούντιο του πατέρα του στο Σόχο. «Ήταν ο μόνος τρόπος για να κρατήσω ζωντανή την ύπαρξή του» εξηγεί. «Για μένα θα είναι πάντα ένας σπουδαίος καλλιτέχνης».

Ο Ντε Νίρο αναφέρεται στο πώς μεγάλωσε με δύο καλλιτέχνες γονείς, που δεν απέρριψαν ποτέ την επιθυμία του να ασχοληθεί με την ηθοποιία, θυμάται πορτρέτα μελών της οικογένειας που φιλοτέχνησε ο πατέρας του, αρνείται πάντως ότι δεν απέφυγε στην πολυετή καριέρα του τους ρόλους ομοφυλοφίλων: «Απλώς δε μου προσφέρθηκαν. Αν υπήρχε κάποιος καλός ρόλος με ένα σημαντικό σκηνοθέτη πιθανόν να το είχα σκεφτεί».