Στη Βιέννη, η Europa Nostra με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσαν ότι η παλιά πόλη της Καστοριάς είναι ένα από τα 7 σύνολα μνημείων σ’ όλη την Ευρώπη που εντάσσονται φέτος στο πρόγραμμα «7 πιο επαπειλούμενα Μνημεία» (7 Most Endangered). 

Οι προτάσεις έρχονται απ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες - όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση - και η επιλογή γίνεται σε διάφορα στάδια από ειδικούς. Η ζήτηση είναι μεγάλη γιατί τα μνημεία που επιλέγονται θα τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φροντίδας που περιλαμβάνει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, οικονομική υποστήριξη και διεθνή προβολή με στόχο να διασωθούν και να αποβούν βιώσιμα. 


Οι ειδικοί θα επισκεφθούν τα επιλεγμένα μνημεία - μεταξύ αυτών και την παλιά πόλη της Καστοριάς και θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς, ενώ τα συμπεράσματά τους θα ανακοινωθούν, ως το τέλος του χρόνου, όπως αναφέρει ο Guy Clausse, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και αυτοί που πρότειναν το μνημείο - στην περίπτωση της Καστοριάς η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού.

Μαζί με τις περιοχές του Ντολτσό και Αποζάρι στην ελληνική πόλη της Καστοριάς, τα ιστορικά μηχανήματα του Θεάτρου Μπούρλα στην Αμβέρσα στο Βέλγιο, οι οχυρώσεις της Αλεσσάνδρας στην Ιταλία, οι καμπάνες του Εθνικού Παλατιού της Μάφρας στην Πορτογαλία, οι ξύλινες εκκλησίες στην νότιο Τρανσυλβανία και βόρεια Ολτένια στην Ρουμανία, το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα «ColourRow» στο Τσερνιακόβσκ στη Ρωσία και η συναγωγή στη Σύμποτσα της Σερβίας έχουν, επίσης, επιλεγεί ως τα επτά μνημεία ή τοπία υπό απειλή στην Ευρώπη το 2014. 

«Η ένταξη των μνημείων στον κατάλογο των “7 πιο επαπειλούμενων Μνημείων” ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών», δήλωσαν από κοινού ο Dennisde Kergorlay, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra και ο Guy Clausse, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: «Θα κάνουμε το παν για να τα σώσουμε. Γιατί τα μνημεία αυτά λένε την κοινή μας ιστορία που δεν θα πρέπει να χαθεί για τις επόμενες γενιές. Και θέλουμε να τονίσουμε ότι φροντίζοντας την κοινή μας κληρονομιά είναι μια πολύ καλή επένδυση της Ευρώπης για την οικονομική ανάπτυξη», συμπλήρωσαν.
 

Η παραλήμνια ορεινή πόλη της Καστοριάς είναι μια από τις ωραιότερες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περιέχει πολυάριθμες μεσαιωνικές εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι τον 15ο αιώνα, όπως επίσης αρχοντικά του 18ουκαι 19ου αιώνα, αποτέλεσμα του πλούτου που προήλθε από το εμπόριο της γούνας. Τα αρχοντικά αυτά είναι από τα σημαντικότερα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, οι δύο αυτές γειτονιές αποτελούν το ιστορικό κέντρο που έχει επιβιώσει, με 370 κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια εκ των οποίων 351 ιδιωτικά και 19 δημόσια. 

Μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού και της αθρόας κατασκευής σύγχρονων πολυκατοικιών. Η οικονομική κρίση και η επακόλουθη υψηλή ανεργία επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι τοπικές αρχές, ΜΚΟ και ιδιώτες συνένωσαν τις δυνάμεις τους για την αναστήλωση των ιστορικών κτηρίων αλλά απαιτείται, επίσης, εθνική και πανευρωπαϊκή υποστήριξη. Η διάσωση της πόλης θα αποτελέσει, επίσης, σημαντικό εργαλείο για την ποθητή οικονομική επανάκαμψη.