Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της φωτιάς στο Σέιχ Σου σηκώθηκε το πυροσβεστικό ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.

Οι «αντοχές του θηρίου»

Ειδικότερα, το πυροσβεστικό Beriev-200, είναι σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα και διαθέτει οκτώ δεξαμενές. Ακόμη, είναι ικανό να συγκεντρώνει μέχρι και 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα.







Παράλληλα, το Beriev-200 έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα. Μάλιστα, η άφιξη στην Ελλάδα του ρωσικού αμφίβιου πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev-200 (Βe-200ChS) συνέβη πριν μόλις λίγες εβδομάδες.





Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec (Ρωσικές Τεχνολογίες) ανακοίνωσε την επικείμενη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό συμφωνητικό υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ρωσικής εταιρείας PAO Ilyushin, με τη συνδρομή του Γραφείου Αθηνών της Rostec, ενώ οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Μάρτιο μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Rostec, Βλαντίμιρ Αρτιακόφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.







Το Beriev προωθείται από δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής, τύπου D-436TP με μέγιστη ώση 15000 kg . Επίσης το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροπαραγωγό στοιχείο (APU) τύπου TA12-60. Για καλύτερο έλεγχο των κινητήρων υπάρχει και ψηφιακό σύστημα ελέγχου (FADEC).