Με ικανοποίηση άλλοι και άλλοι με προβληματισμό υποδέχθηκαν τα νέα μέτρα στην εστίαση οι επιχειρηματίες που καλούνται να είναι εκείνοι που θα προστατέψουν τους εμβολιασμένους και τα προνόμιά τους, από τους ανεμβολίαστους που αποτελούν κινητή «βόμβα» για την διασπορά του ιού.

Πάνω από  15.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους παρέμειναν κλειστές, ενώ τώρα θα έχουν την ευκαιρία, χωρίς να ρισκάρουν την υγεία κανενός να υποδέχονται στους χώρου τους πελάτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν αποτελούν κίνδυνο.

Τι λένε όμως οι ίδιοι για τα νέα μέτρα; Όπως αναφέρει το newmoney.gr μεταξύ των επιχειρηματιών επικρατεί διχασμός καθώς κάποιοι υποδέχθηκαν τα νέα μέτρα με ανακούφιση κι άλλοι δηλώνουν προβληματισμένοι για το πώς θα πείσουν τους μη ανεμβολίαστους πελάτες να μην περάσουν στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός τους.

 «Ανακουφισμένοι» οι 15.000 που πλέον ανοίγουν

Αυτοί που δηλώνουν ανακουφισμένοι είναι όλοι οι επαγγελματίες που εδώ και περίπου οκτώ μήνες παρέμεναν κλειστοί. Πρόκειται για περίπου 15.000 καταστήματα τα οποία είχαν αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους είτε βρίσκονταν σε τέτοιους, όπως σε εμπορικά κέντρα, στοές κτλ.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ήταν και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

«Έπειτα από πάρα πολλές ημέρες αναμονής, επιτέλους έχουμε ένα πλαίσιο για να μπορούν να ανοίξουν και τα καταστήματα με κλειστούς χώρους, τα οποία είναι πάρα πολλά», σημειώνει ο κ. Γιάννης Λιάρος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) που εκπροσωπεί μεγάλες αλυσίδες (Everest, Goody’s, Γρηγόρης κτλ).

 «Αναγνωρίζουμε ότι το κοινό μας με τον όρο του εμβολιασμού πλέον περιορίζεται, αλλά εμείς αυτό που θέλαμε πάνω απ’ όλα ήταν να ανοίξουν αυτά τα περίπου 15.000 καταστήματα εστίασης που επί 8 μήνες παρέμεναν κλειστά», τονίζει ο κ. Λιάρος.

 Το νέο σύστημα ελέγχου

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού που παρουσίασε το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι σχετικά απλό και  εύκολα υλοποιήσιμο απ’ τις επιχειρήσεις. «Ανησυχούσαμε κυρίως για τη διασταύρωση του φέροντος τα πιστοποιητικό. Τόσο για τη ροή ενός μαγαζιού όσο και για τις καλές σχέσεις που πρέπει να έχουμε με τους πελάτες δεν θα ήταν δυνατό να ζητάμε να βλέπουμε μαζί με το πιστοποιητικό και ταυτότητες. Δεν είμαστε αστυνομικοί. Οπότε νομίζω τώρα το πράγμα φαίνεται πως ξεκαθάρισε», συμπληρώνει.

 Προβληματισμός στην υπόλοιπη αγορά

Για την υπόλοιπη αγορά ο προβληματισμός  είναι έκδηλος, κάτι που φάνηκε και απ’ τα όσα μετέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στον υπ. Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη όταν τους επισκέφθηκε προκειμένου να τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες των νέων μέτρων αλλά και να ζητήσει την πλήρη στήριξη τους.

 Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο ΓΓ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος και τα λοιπά μέλη του ΔΣ που παραβρέθηκαν στη συνάντηση επεσήμαναν τον προβληματισμό τους για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και επανέλαβαν το αίτημα τους για περαιτέρω στήριξη με μέτρα ενίσχυσης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις ικανές να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

 Τόνισαν επίσης ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός.