Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, τόνισε ότι αυτήν την περίοδο το υπερμεταδοτικό στέλεχος Δέλτα είναι αυτό που καθορίζει την πορεία της, ενώ οι νέοι, οι ανεμβολίαστοι και οι σκεπτικιστές άνω των 60 παίζουν το δικό τους ρόλο στην εξάπλωση.

Ειδικότερα, ο κ.Τζουβελέκης τόνισε ότι το τέταρτο κύμα είναι εδώ, αφορά τους ανεμβολίαστους και τα 5.000 κρούσματα μέχρι αρχές Αυγούστου θα είναι η ζοφερή πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι με τείχος εμβολιαστικής κάλυψης στο 45%, το τέταρτο κύμα θα έχει μικρότερη επιβάρυνση στο ΕΣΥ από πλευράς νοσηλευομένων και θανάτων.

«Ο εμβολιασμένος θα το περάσει σαν απλή γρίπη»

«Αναγκαστικά πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα και να εντείνουμε τις προσπάθειες ειδικά προς τους νέους, να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και στους κατάκοιτους με κινητές μονάδες. Επίσης να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό. Θέλουμε εμβολιαστική κάλυψη στο 100% και είναι στο 75%, επισημαίνει. Στους εκπαιδευτικούς επίσης, δεν αρκεί εμβολιαστική κάλυψη 73%, ενώ το ίδιο εκτιμά και για τα Σώματα Ασφαλείας, τον στρατό και την αστυνομία.

«Η υπερμετάδοση της Δέλτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα»

Η υπερμετάδοση βρίσκεται στο 40% και μέχρι τέλος Ιουλίου θα πάει στο 90% με βάση παρατηρήσεις από άλλες χώρες, επισημαίνει ο Αργύρης Τζουβελέκης. «Πρέπει να επιβραβευτούν οι εμβολιασμένοι και να σταματήσουν οι ακρότητες υπερμετάδοσης, σε κοινωνικά και θρησκευτικά δρώμενα ή κορονοπάρτι. Αν είναι 2-3 ανεμβολίαστοι πρέπει όλοι να φορούν μάσκα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή.

«Αποτελεσματικότητα εμβολίου 95% για ηλικίες 12-18 ετών»

Θα αναγκαστούμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες με το άνοιγμα των σχολείων για να μην υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης, εκτιμά ο κ. Τζουβελέκης σημειώνοντας: Όπως στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, έτσι θα εμβολιαστούν και τα δικά μας τα παιδιά.

Η κυτταρική ανοσία διακρεί ως κι ένα χρόνο, ενώ η χημική δηλαδή τα αντισώματα φαίνεται να υποχωρούν μετά τους έξι μήνες, ανέφερε, εξηγώντας ότι για όποιον δεν λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά ο ένας χρόνος προστασίας είναι επαρκής.