Για την έξαρση της πανδημίας και την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των διστακτικών, μίλησε ο επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Όπως τόνισε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, είναι κρίσιμο «να μην μεταφερθεί το κύμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι 50 ετών και άνω. Τώρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια».

Σχετικά με τους «δύσπιστους» ως προς τον εμβολιασμό είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ασυνείδητοι, είναι ένας λάθος χαρακτηρισμός. Είναι φοβισμένοι και πρέπει να πειστούν.  Έχουν κάποια συγκεκριμένα κολλήματα».

Η απάντηση για τις παρενέργειες

Η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου σε όσους δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο ήταν η εξής: «Είμαστε πια πολύ έμπειροι. Δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες. Τις όποιες παρενέργειες προκαλεί το εμβόλιο μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος σε πολλαπλάσιο βαθμό αν μολυνθεί από τον ιό.

Η μεγάλη πλειονότητα των παρενεργειών στα εμβόλια έρχεται μέχρι στιγμής έναν, δύο, πέντε ή ακόμα και έξι μήνες μετά. Έχουμε ήδη μια εμπειρία τέτοιας διάρκειας».Εμβόλια και μεταλλάξεις

«Κάθε φορά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον υπαρκτό εχθρό και να μην τον αφήνουμε να μας καταβάλλει λόγω αναμονής ενός μελλοντικού εχθρού. Δεν είναι λογική αυτό», ξεκαθάρισε για όσους περιμένουν την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις μεταλλάξεις, που ίσως εμφανιστούν.

Για τα εμβόλια που χορηγούνται στην παρούσα φάση, εστίασε στο γεγονός ότι «έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Μειώνουν τον πολλαπλασιασμό του και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα νέα στελέχη».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό είτε αποκτώντας ανοσία μέσω του εμβολίου είτε μέσω αντισωμάτων μετά από νόσηση. Δύσκολα θα τον αποφύγει κανείς ιδιαίτερα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που μεταδίδεται εύκολα».

Εγκυμοσύνη

Όσον αφορά στις έγκυες, διευκρίνισε ότι ήδη έχει γεννήσει ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.