Με τις οφειλόμενες από την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις τιμές επέστρεψαν στην Πατρίδα και στη Σχολή Πυροβολικού τα οστά του Ήρωα των πολεμικών επιχειρήσεων στην Κύπρο που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στο νησί, τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974, τότε Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) και νυν Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος στη διάρκεια της εισβολής ήταν Διοικητής της 181 Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (181 ΜΜΠ).

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη (Πυροβολητής και ο ίδιος), του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου, των Αρχηγών ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ, του Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αττικής (ΝΔ) Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και των Δημάρχων Μεγαρέων Γρηγορίου Σταμούλη (Αντιστρατήγου ε.α.), Καλλιθέας Δημήτριου Κάρναβου και Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, των θυγατέρων και μελών της οικογένειας του Ήρωος.


004
002

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Νεκρώσιμο Ακολουθία του Ήρωα Διοικητή της 181 ΜΜΠ Στυλιανού Καλμπουρτζή, ο οποίος έπεσε μαχόμενος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος στις 23 Ιουλίου 1974, παρακολούθησαν εκτός από τους συγγενείς του, δεκάδες εν ζωή συμπολεμιστές του, οι οποίοι υπηρέτησαν υπό τη Διοίκησή του στην 181 ΜΜΠ, συμμαθητές του από τη ΣΣΕ Τάξεως 1950, απόστρατοι αξιωματικοί του Πυροβολικού, συγγενείς και οικογένειες αγνοουμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων από την εισβολή του Αττίλα.

Η ταφή των οστών πραγματοποιήθηκε σε χώρο εντός του «Μνημείου Πεσόντος Αγνώστου Πυροβολητού», όπου έχουν τοποθετηθεί οι προτομές των Ηρώων Ανθυπολοχαγού (ΠΒ) Παύλου Μελά, Ταγματάρχη (ΠΒ) Δημητρίου Κωστάκη, Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Στυλιανού Καλμπουρτζή, Ταγματάρχη (ΠΒ) Κωνσταντίνου Βερσής και Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Εμμανουήλ Χατζηδάκη.

015
014


Ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 31η Ιανουαρίου 1821 από γονείς καταγόμενους από την Ανατολική Θράκη.

Στις 17 Οκτωβρίου 1945, σε ηλικία 24 ετών, κατατάχθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τριετή εθελοντική υπηρεσία.

Στις 1 Ιανουαρίου 1947, προάγεται σε Λοχία και στις 28 Αυγούστου 1947 προάγεται επ’ ανδραγαθεία σε Επιλοχία, ενώ για την πολεμική του δράση του απονεμήθηκε το Πολεμικό Μετάλλιο Ανδρείας.

Στις 1 Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950, ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού, ενώ ορκίστηκε στις 28 Αυγούστου 1950!

Στις 18 Αυγούστου 1952 προήχθη σε Υπολοχαγό Πεζικού.

Τον Ιούλιο του 1955 παντρεύτηκε την Βάϊα Γ.Τσαούση, με την οποία απέκτησε δύο θυγατέρες.

Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Όπλο του Πυροβολικού και στις 28 Απριλίου 1959 προήχθη σε Λοχαγό Πυροβολικού.

Στις 18 Αυγούστου 1963 προήχθη κατ’ εκλογή σε Ταγματάρχη (ΠΒ).

Στις 18 Αυγούστου 1966 προήχθη κατ’ εκλογή σε Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ).

Στις 7 Αυγούστου 1970 πεθαίνει στην Αθήνα η σύζυγός του Βάϊα.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1971 παντρεύτηκε στον Πειραιά την Ελπίδα Γιαννιτσοπούλου.

Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο, αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της 181 ΜΜΠ, που είχε την έδρα της στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.
019
018


Η τύχη του αγνοείται από τις 23 Ιουλίου 1974, όταν η 181 ΜΜΠ προσβλήθηκε, κατόπιν ενέδρας, από μονάδα του τουρκικού στρατού εισβολής κοντά στο χωριό Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας.

Συμφώνως με στρατιωτικά αρχεία «…ο Αντισυνταγματάρχης Καλμπουρτζής επέδειξε κατά τη μάχη χαρίσματα ανδρείας, ηρωισμού και αυτοθυσίας ανάλογα των ηρωικών μας προγόνων και κατέστησε βίωμά του τον προπατορικό όρκο «Ου καταισχύνω όπλα τα Ιερά».

Ο Αντισυνταγματάρχης Καλμπουτζής αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Δόξας και Τιμής για τους Πυροβολητές και για τις επερχόμενες γενεές των Ελλήνων λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση».
021