Αλλαγή παραδείγματος, σε σχέση με την συζήτηση περί της επίτευξης του τείχους ανοσίας και της ανοσίας της αγέλης, υπέδειξε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιστικού προγράμματος στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε μεταξύ άλλων, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι καμία σημασία δεν έχει πλέον η απόσταση η οποία μας χωρίζει από την επίτευξη του τείχους ανοσίας, καθώς η διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, κατά το τέταρτο κύμα της επιδημίας, θέτει κάθε πολίτη ενώπιον των ευθυνών του έναντι του ιδίου του εαυτού του και του κοινωνικού συνόλου.

Χαρακτηριστικά, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά το τείχος ανοσίας, όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί τόσο καλύτερο είναι. Δεν χωράει αμφιβολία σε αυτό. Αλλά, ξέρετε, πρέπει να μπει στη βάση πλέον- γιατί είναι η και η ερώτηση του κ. Βενιζέλου προηγουμένως αν έχουμε κάμψη στα ραντεβού. Δεν είναι ένα θεωρητικό νούμερο, 70 ή 80 και μπορεί να ρωτήσουμε κάποιους επιστήμονες και να σας πούνε 75. Θα πρέπει να δοθεί στην ατομική βάση του καθενός».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η ατομική βάση του καθενός δεν θα πρέπει να είναι τόσο το άγχος σε μας να πείσουμε αλλά ο καθένας να αναλογιστεί, μετά από ενάμιση χρόνο Covid, αν οι κίνδυνοι από το εμβόλιο ή οτιδήποτε υπάρχει σε παρενέργεια, αν συγκρίνονται με τις σοβαρές μέχρι και θανατηφόρες επιπτώσεις της Covid. Αν κάποιος νοσήσει από Covid. Και εμένα, αν μου επιτρέπετε, σε αυτή την βάση πρέπει να μπαίνει. Όχι στην βάση αν θα πετύχουμε σε 10 μέρες το 70% ή σε 20 μέρες το 70% αλλά κάποιος που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί αν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της Covid».

Ο κ. Θεμοστοκλέους συνέχισε λέγοντας ότι «ορισμένες φορές το βλέπω, με συγχωρείται που θα το πω έτσι, και στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ξεχνάμε να λέμε αυτό που έχουμε ζήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το τι σημαίνει Covid για την υγεία του καθενός. Γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό και γι’ αυτό θα πρέπει να τεθεί σε αυτό πλέον το ατομικό επίπεδο. Δηλαδή στον 60αρη, στα άτομα τα οποία άνω των 60 ετών παραδείγματος χάρη, που είναι συντριπτικές οι επιπτώσεις από τον Covid, ο ίδιος ατομικά όταν μιλάει με τον εαυτό του ποια είναι η συζήτηση που κάνει και λέει ότι εγώ δεν εμβολιάστηκα για αυτό το λόγο».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση των Παραπολιτικών, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε τα εξής σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών:

«Δεν συνεχίζονται να κλείνονται ραντεβού με τον ίδιο ρυθμό. Κατ’ αρχάς, και αυτό είναι ένα πολύ εντυπωσιακό νούμερο για τη χώρα μας, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση έρχονται και για τη δεύτερη δόση. Και αυτό ισχύει και για τα τρία εμβόλια τα οποία είναι διδοσικά.

Το ποσοστό αυτό είναι άνω του 98%, 98,6% για την Astra, 98,2% για την Pfizer, 98,4% για τη Moderna. Άρα έχουμε ένα πολύ καλό ποσοστό ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση εμφανίζεται και για τη δεύτερη δόση. Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών- ενώ η δυναμικότητα του συστήματος είναι περισσότερη, όπως έχετε δει και εσείς, μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς- αυτός μειώνεται. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στη δική μας χώρα αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραπέμψω ξανά στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα το δούμε ειδικά την επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε μια αρκετά πιο σημαντική μείωση των ραντεβού σε σχέση με τους εμβολιασμούς που έχουμε τώρα. Άρα εδώ είναι ότι μειώνεται ο αριθμός κλεισίματος των ραντεβού, μειώνονται τα άτομα τα οποία κλείνουν ραντεβού για την πρώτη δόση».