Εξαιρετικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης στη χώρα μας του πρωτοποριακού εισπνεόμενου φαρμάκου EXO-CD24 για τη θεραπεία της νόσου Covid-19 ο διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος.

Πρόκειται για το φάρμακο που ανακάλυψε ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής, Nadir Arber, και έχει ήδη χορηγηθεί σε τριάντα ασθενείς με Covid-19 από τους εξήντα συνολικά που αναμένεται να ενταχθούν στις κλινικές μελέτες στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» και εξήντα ακόμη στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η θετική ανταπόκριση των πρώτων ασθενών κάνει τον καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ να αισιοδοξεί σχετικά με την έγκριση του φαρμάκου.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

«Στους περισσότερους ασθενείς που χορηγούμε το EXO-CD24, με μέτρια ή βαριά νόσηση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, θα έλεγα εντυπωσιακά. Βλέπουμε επιτάχυνση στις μέρες νοσηλείας τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Συρίγος φανερά ενθουσιασμένος. Η κλινική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Σεπτέμβριο και να κατατεθεί ο φάκελος προς έγκριση. «Υπολογίζαμε ότι θα ολοκληρώσουμε την κλινική μελέτη τον Σεπτέμβριο, αλλά μάλλον θα την τελειώσουμε νωρίτερα για να κατατεθεί ο φάκελος έγκρισης του φαρμάκου. Ήδη, στους πρώτους 30 ασθενείς με Covid-19 είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμα ένα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time