Την προσεχή Τρίτη, στις 15:00, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η εξώδειος ακολουθία του Ναυάρχου ε.α.Λεωνίδα Βασιλικόπουλου ΠΝ, κλείνοντας έτσι οριστικώς το κεφάλαιο της παρουσίας του κοντά μας και αρχίζοντας το αέναο ταξίδι του «σε άλλες θάλασσες και σ’άλλα μέρη»,΄ως διακεκριμένος καπετάνιος και ναυτικός που ήταν.

Ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος υπήρξε Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και πρώην Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος όμως παραγκωνίστηκε επί πρωθυπουργίας του Κ.Σημίτη με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα (προς αποφυγή) την κρίση των Ιμίων, όπου ο Ναύαρχος ως διοικητής της ΕΥΠ περίμενε με τις ώρες έξω από το γραφείου του τότε πρωθυπουργού για να τον ενημερώσει για την κρίση, χωρίς όμως να γίνεται δεκτός από αυτόν!

Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος γεννήθηκε το 1932 και το 1954 αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής ’μυνας και στη Σχολή Επιτελών του ΝΑΤΟ. Το 1966 αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό) επειδή ήταν ερωτευμένος και παντρεύτηκε τελικώς χωρίς την άδεια της Υπηρεσίας, όπως ήταν υποχρεωτικό τότε, τη Νότα Ηλιοπούλου, κόρη του πρώην βουλευτή της Αριστεράς Σταύρου Ηλιόπουλου!

Επί Δικτατορίας είχε εντονότατη αντιστασιακή δράση ακόμα και με την κατασκευή και τοποθέτηση βομβών. Ήταν στέλεχος των αντιστασιακών οργανώσεων «Φιλική Εταιρεία» κα ι«Ελεύθεροι Έλληνες», ενώ διατηρούσε επαφές και με την «Ελληνική Αντιδικτατορική Νεολαία». Το 1973 συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Για τη δράση του αυτή, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Αρχηγός ΓΕΝ διετέλεσε την περίοδο 1986-1989 και αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τους Τούρκους στην κρίση του 1987, όταν το Πολεμικό Ναυτικό (με Αρχηγό Στόλου τον τότε Αντιναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη ΠΝ) με αστραπιαία κινητοποίηση απέτρεψε εν τη γεννέσει τους τα τουρκικά σχέδια για πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο.

Διοικητής της ΕΥΠ διετέλεσε την περίοδο 1993-1996, οπότε και στήριξε τους Σέρβους στη Βοσνία, αύξησε τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδος και Κύπρου, παρέχοντας εγκαίρως σωστές πληροφορίες στην κρίση των Ιμίων, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν από τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος – ως προελέχθη – αρνήθηκε έστω και να συναντηθεί μαζί του. Επίσης, το όνομά του ήλθε εκ νέου στην επικαιρότητα τότε καθώς συγκρούστηκε ευθέως με τους συνδικαλιστές της ΕΥΠ (Απρίλιος 1996), επιβάλλοντάς τους κυρώσεις στους τότε Πρόεδρο και Γεν.Γραμματέα του σωματείου τους, καθώς θεωρούσε επιζήμια για την Υπηρεσία τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα.

Το 1974, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανήλθε στο ΠΝ, υπηρετώντας, μεταξύ άλλων, ως Διοικητής Διοικήσεως Ναρκοπολέμου, Διευθυντής Β' Κλάδου/ΓΕΝ, Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως και Αρχηγός Στόλου. Στις 22 Δεκεμβρίου 1986 επελέγη από το ΚΥΣΕΑ, ως Αρχηγός ΓΕΝ,

παραμένοντας στην ηγεσία του Κλάδου του ως τις 17 Ιουλίου 1989. Αποστρατεύτηκε το καλοκαίρι του 1989.

Λ.Σ.Μ.