Σχεδιο_χωρις_τιτλο_-_2021-07-30T162952_618
Ελλάδα

Καύσωνας: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους - Όλα τα μετρα για τους εργαζομένους

Προστασία για τους εργαζομένους για όσες ημέρες διαρκεί το ακραιό κύμα καύσωνα

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον ακραίο καύσωνα  ανακοίνωσε η Πολιτεία.

Σημειώνεται, ότι το νέο παρατεταμένο κύμα καύσωνα που «χτυπά» τη χώρα από την Πέμπτη θα καταγραφεί ως ένας από τους ισχυρότερους στην ιστορία, ενώ η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες αναφέρει ότι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 2 και 3 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, η θερμοκρασία στον ήλιο θα αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου και ο αέρας θα είναι καυτός, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο του πρωτοφανούς καύσωνα το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε την εγκύκλιο με τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους για όσες ημέρες διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

· Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

· Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

· Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

· Εγκύους

Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Τα μέτρα για την προστασία εργαζομένων - Μείωση απασχόλησης και μερική παύση εργασιών 12:00-16:00

Νωρίτερα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθορίζονται οι επτά υποχρεώσεις των εργοδοτών για την προστασία των εργαζομένων, από τον καύσωνα και την πρόληψη της θερμικής καταπόνησής τους.

Ειδικότερα:

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).
πινακασ


Μέτρα για την πρόληψη θερμικής καταπόνησης

-Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

-Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

-Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

-Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Πρόβλεψη για υπαίθριες εργασίες


Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

-Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

-Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

-Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

-Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

-Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

-Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).