Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
estiasi5
Ελλάδα

Εστίαση και δημόσιες υπηρεσίες μόνο για εμβολιασμένους: Ποια τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης

Τα έξοδα για τα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες

Εντατικοποίηση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να ανακοινώσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ίσως και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση φαίνεται, λοιπόν, αποφασισμένη να επιβάλει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Παράλληλα θα δοθεί το ίδιο δικαίωμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ζητούν τόσο από εργαζομένους όσο και από το κοινό (πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο τους να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κοροναϊό είτε αξιόπιστο αρνητικό τεστ.

Στους πολίτες το οικονομικό βάρος

Σε αυτή τη φάση, ο βασικός περιορισμός είναι η υποχρέωση να υποβάλλονται τακτικά σε διαγνωστικά τεστ τα οποία θα είναι μοριακά ή rapid και όχι self tests.

Η μεγάλη διαφορά, όμως, είναι ότι τα έξοδα για τα συγκεκριμένα τεστ θα βαρύνουν τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι για να διεκπεραιώσουν μια σειρά από δραστηριότητες ή συναλλαγές θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από τη στιγμή που η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους πολίτες, και μάλιστα με επιλογή για τον καθέναν του εμβολίου της αρεσκείας του, αίρεται η υποχρέωση του κράτους για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο.

Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν οι επί πληρωμή διαγνωστικοί έλεγχοι των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν με τη νέα σχολική χρονιά.

Σε επόμενη φάση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια και μπαρ) αποκλειστικά σε COVID-free έτσι ώστε να εισέρχονται εκεί μόνο εμβολιασμένοι.

Τοπικοί περιορισμοί

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι παραμένουν πάντα τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά στις περιοχές που έχουν τεθεί σε υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση το επόμενο δεκαήμερο.

Η αποφασιστικότητα του κυβερνητικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα μέτρα -ακόμη και τις ημέρες κορύφωσης της φετινής τουριστικής κίνησης- αποτυπώνεται ευκρινώς στη δραματική έκκληση που απηύθυνε στα τέλη της εβδομάδας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας στον χάρτη τις υποψήφιες για lockdown περιοχές.

Εκτός από τη Μύκονο και την Ιο, που απέχουν οριακά ένα βήμα από τα νέα μέτρα, αυξημένες πιθανότητες να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εμφανίζουν ακόμη η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξίσου πιθανό τις τελευταίες ώρες είναι το τοπικό lockdown και για κάποιες από τις περιοχές που εισήλθαν μόλις στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), δηλαδή τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, όπως και τους δήμους Σπετσών, Παξών και Χίου.

Με 18 πλέον προβληματικές περιοχές στον χάρτη της χώρας, κριτήριο για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών ανά νησί ή ηπειρωτική περιοχή, δείκτης ο οποίος κατευθύνει τις όποιες αποφάσεις των ειδικών, σε συνάρτηση με την αναλογία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Για παράδειγμα, μπορεί τελικά η Μύκονος, που διαθέτει περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 100.000 επισκέπτες μεσοσταθμικά αυτή την περίοδο, να υπερβεί τον σκόπελο ενός νέου (δεύτερου) lockdown αν οι νοσηλείες στο νησί παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα.

Στον αντίποδα, δεν αποκλείεται οι νέοι περιορισμοί να επιβληθούν σε προορισμούς με λιγότερο νεανικό κοινό, αλλά μεγαλύτερη ροή ασθενών στις τοπικές δομές υγείας ή σε σημεία με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, όπου είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός σε ευάλωτες ηλικίες.