Η Τουρκία που εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα πλήττεται από πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της Μαρμαρίδος ζήτησε χθες 1η Αυγούστου την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε συμβάλλοντας στην κινητοποίηση ενός κροατικού και δύο ισπανικών αεροσκαφών Canadair-415, που από σήμερα βρίσκονται στην Τουρκία και έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν, ως μέρος του ευρωπαϊκού αποθεματικού πόρων πολιτικής προστασίας rescEU.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετωπίσεως Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ, που λειτουργεί σε συνεχή βάση 24/7/365, παραμένει σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές για την παρακολούθηση της καταστάσεως και την αποστολή βοήθειας από την ΕΕ.

Έχει προηγηθεί η αποστολή βοήθειας με πτητικά μέσα από Ρωσία, την Ουκρανία, ακόμα και από το Ιράν, ενώ το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, που δεν έχει αεροπυροσβεστικά μέσα απέστειλε επίγεια στρατιωτικά τμήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών (χωρίς ειδικό εξοπλισμό βεβαίως, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και αποδεικνύει ότι η αποστολή έγινε καθαρώς για πολιτικούς/διπλωματικούς λόγους και όχι για καθαρώς επιχειρησιακούς).

Ως εδώ φυσικά ουδέν μεμπτόν.

Μακάρι οι φωτιές να σβηστούν το δυνατόν συντομότερα και να υπάρξουν το δυνατό λιγότερα αθώα θύματα.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Όμως, από τα προαναφερθέντα προκύπτουν μερικά κρίσιμα – πιστεύουμε – ερωτήματα.

1)Η Ελλάδα, δια του αρμοδίου Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εξέφρασε ΑΜΕΣΩΣ την πρόθεση να αποστείλει βοήθεια, αν το ζητούσε η Τουρκία. Η ελληνική πρόταση συνδρομής δεν απαντήθηκε καν από την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αεροπυροσβεστικούς στόλους στην ΕΕ και ασφαλώς από τους πιο έμπειρους.

2)Προ διημέρου και το Ισραήλ εξέφρασε την επιθυμία να αποστείλει αντίστοιχη βοήθεια να το ζητήσει η Τουρκία. Και η ισραηλινή πρόταση συνδρομής ούτε καν απαντήθηκε από την Άγκυρα.

3)Αντ’ αυτού ο Ερντογάν προτίμησε να βλέπει να καίγεται η χώρα του αντί να ζητήσει (και να λάβει) την βοήθεια από Ελλάδα και Ισραήλ. Γιατί άραγε;

4)Την ίδια ώρα λαμβάνει βοήθεια – ως προελέχθη – από Ρωσία, Ουκρανία ακόμα και Ιράν (δύο…ελικόπτερα) αλλά και πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα (όχι πυροσβέστες) από το Αζερμπαϊτζάν. Και οι φωτιές βεβαίως συνεχίζονται!

5) Ολόκληρη Τουρκία, που – υποτίθεται – θέλει να παραστήσει την «τοπική υπερδύναμη», διαθέτει πλήθος μαχητικών, πλήθος UAV, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, ναυπηγεί …ελικοπτεροφόρο και ΔΕΝ διαθέτει ούτε ένα αξιόπιστο αεροπυροσβεστικό αεροσκάφος. Δεν λέμε για στόλο αεροπυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά για ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό! Λες και δεν έχει δάση, ή λες και τα τουρκικά δάση έχουν…αντιπυρική προστασία! Και περιμένει να σβήσουν οι φωτιές είτε με την (όποια) ξένη βοήθεια, είτε με τη βοήθεια της ΕΕ, είτε τέλος από το χέρι του Αλλάχ!

6)Τελευταίο, όχι έσχατο, αλλά αρκούντως ενδεικτικό. Μπορεί η Τουρκία να μην διαθέτει ούτε ένα αξιόπιστο αεροπυροσβεστικό αεροσκάφος, διαθέτει όμως ΟΚΤΩ (-8-) ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΗ VIP αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του πολυχρονεμένου της Πατισάχ!
Ινσαλλάχ!

Τι δήλωσε ο Γιάνες Λέναρτσιτς

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Στην εξαιρετικά δύσκολη αυτή συγκυρία, η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα προς την Τουρκία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια. Οι σκέψεις μας είναι με τον τουρκικό λαό, με όσους έχασαν τους αγαπημένους τους και με τις θαρραλέες ομάδες άμεσης παρέμβασης που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσουν αυτές τις θανατηφόρες πυρκαγιές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον βοήθεια».