Σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που από το μεσημέρι κατακαίει την περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Μία ετοιμότητα που έχει δύο σκέλη

Πρώτο, το σκέλος του «μετώπου» που αφορά την ιστορική Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ, καθώς εκεί η φωτιά έχει φτάσει – συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ – «στην περίμετρο του αεροδρομίου».

Δεύτερο, το σκέλος που αφορά τη συνδρομή των ΕΔ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων».

Πιο συγκεκριμένα: Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, στη μεγάλη Αεροπορική Βάση Δεκελείας εδρεύουν πλήθος μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως η Σχολή Ικάρων, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως κλπ. Την παρούσα χρονική συγκυρία όμως στη Βάση ΔΕΝ υπάρχουν σπουδαστές των προαναφερθεισών Σχολών, καθώς είναι αδειούχοι για όλο τον μήνα Αύγουστο, ενώ από τις υπόλοιπες Μονάδες αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο είναι ΜΟΝΟ όσοι έχουν υπηρεσία ή είναι μέλη του τμήματος πυρασφαλείας της Μονάδος, που ολόκληρο το 24ωρο, καθημερινώς, είναι υπηρεσία. Και φυσικά οι διοικήσεις των Μονάδων. Αν η φωτιά περάσει το συρματόπλεγμα της περιμέτρου, τότε θα επέμβουν το τμήμα πυρασφαλείας του αεροδρομίου και τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας του αεροδρομίου για την αντιμετώπιση της φωτιάς.

Αξίζει να επισημανθούν τα εξής στοιχεία:

· Η Αεροπορική Βάση είναι εκπαιδευτική και δεν έχει βόμβες, βλήματα, πυραύλους κλπ.

· Εντός της Αεροπορικής Βάσεως ΔΕΝ υπάρχει κάποιο πεδίο βολής για να υπάρχουν – ενδεχομένως – άσκαστα βλήματα ή πυρομαχικά. Επομένως ΔΕΝ υπάρχουν εκρήξεις ΜΕΣΑ στην αεροπορική βάση.

· Οι δεξαμενές καυσίμων της Μονάδος είναι υπόγειες, όπως σε όλες τις αεροπορικές βάσεις και πλήρως αποψιλωμένες στο άνω επίγειο τμήμα τους.

· Μέσα στο αεροδρόμιο υπάρχουν ανοικτές υδατοδεξαμενές για την πυρασφάλεια του χώρου, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν το νερό – αν απαιτηθεί – τα ελικόπτερα Sikorsky S-92, που επιχειρούν στην περιοχή.

Αναφορικώς με το σκέλος που αφορά τη συμμετοχή των ΕΔ στην υλοποίηση του σχεδίου αντιμετωπίσεως φυσικών καταστροφών «Δευκαλίων», οι μονάδες και τα τμήματα αυτών που εμπλέκονται στο σχέδιο, είναι σε ετοιμότητα αμέσου συνδρομής με το προσωπικό και τα μέσα τους, οψέποτε αυτό τους ζητηθεί από την Πολιτική

Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα που έχουν και τον επιχειρησιακό έλεγχο αντιμετωπίσεως της πυρκαγιάς.