Συνεχής και σημαντική ήταν και παραμένει η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια της Πολιτείας για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που κάνουν στάχτη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα διάφορα μέρη της Ελλάδος, με κορύφωση τις μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Βόρειο Εύβοια και Ηλεία, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγη ώρα το ΓΕΕΘΑ.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα και προσωπικό των τριών Κλάδων των ΕΔ, για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.



· 39 αεροσκάφη Canadair CL-215, Canadair CL-415, PZL M-18 Dromander της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα CH-47D/SD Chinook της Αεροπορίας Στρατού για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδηλώσεως πυρκαγιάς.

· 10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων «Δευκαλίωνα», εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στην Εύβοια και 2 στην Αττική. Παράλληλα τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.

· 15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοια

· 3 πυροσβεστικά άρματα στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοια.

· 96 οχήματα πάσης φύσεως στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοια.

· 31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

· Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στην Αττική.

· Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας, με προσωπικό και 2 μηχανήματα στην Αττική.

· 20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα).

· 90 άτομα και 45 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην Αττική.

· 18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην Εύβοια.

· 18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στην Ηλεία.

· 12 άτομα και 6 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στη Μεσσηνία.

· 9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής της Ηλείας, με σύνολο 18 ατόμων και 9 οχημάτων.

· 15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδος για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των αποστολών επιτηρήσεως απογειώνονται και λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) σε πραγματικό χρόνο (real time) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου.

Επιπλέον έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την επικράτεια.

Έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα αμέσου διαθέσεως κατάλληλες ναυτικές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκενώσεως παραθαλασσίων περιοχών.

Τηρείται ετοιμότητα αμέσου διαθέσεως 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων, ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

Τέλος, βρίσκονται σε ετοιμότητα 60 λεπτών, στρατιωτικές ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας, που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.