Την ώρα που χθες όλη τη μέρα, με έμφαση το απόγευμα και το βράδυ, όλη η Ελλάδα καιγόταν από άκρο σε άκρο της, με σε 40 πυρκαγιές, με 81 «μέτωπα», σε 10 διαφορετικά σημεία της Ελλάδος, η Άγκυρα αποφάσισε να σηκώσει μαζικά σχηματισμούς μαχητικών F-16 για να κάνει και νυχτερινές παραβάσεις και παραβιάσεις, πέραν από τις «συνήθεις» πλέον ημερήσιες που έγιναν «μόνο με 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ένα «ζευγάρι» F-16!

Συνολικώς χθες, μέρα και νύχτα, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 53 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) και 7 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών, που έχει ιδιαίτερη αξία να «αναλύσουμε» για να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητος.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αρχικώς χθες είχαμε ένα ζευγάρι μαχητικών F-16, που δεν ήταν οπλισμένα, και δύο αεροσκάφη CN-235, συνολικώς 4 αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των ΚΕΚ στο FIR Αθηνών και 30(!) παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, από τις οποίες οι 29 από τα CN-235 και μόλις , 1 από F-16. Δεν είχε σημειωθεί καμία εμπλοκή.

Αργότερα, και ενώ είχε εκδοθεί από το ΓΕΕΘΑ η επίσημη δημοσιοποίηση αυτών των – ημερήσιων – στοιχείων, οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις μαζικές έκνομες πτητικές τους δραστηριότητες με 2 «ζευγάρια» F-16 και ακολούθως με μία «τετράδα» F-16, συνολικώς 8 αεροσκάφη, από τα οποία κανένα δεν ήταν οπλισμένο. Τα μαχητικά αυτά πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις των ΚΕΚ στο FIR Αθηνών και 13 παραβιάσεις του ΕΕΧ στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο

Τόσο στις ημερήσιες, όσο και στις νυχτερινές έκνομες τουρκικές πτήσεις άμεση ήταν η αντίδραση των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής αεραμύνης, καθώς όταν τα τουρκικά αεροσκάφη «…αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.