Την Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021, δημοσιεύθηκε η Απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών με τίτλο «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές της Δ.Ε. Ν. Αγχιάλου του Δήμου Βόλου και του Δήμου Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας» (ΦΕΚ Β’ 3554/03.08.2021), με την οποία προσδιορίζεται το επίπεδο της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας από τη θεομηνία «Ιανός».

Ειδικότερα, το τελικό ποσοστό κάλυψης της εκτιμηθείσας -από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας- ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις προσδιορίστηκε στο 55% της ζημιάς. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι στις εν λόγω επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Μαγνησίας έχει χορηγηθεί -αρχίζοντας ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά την εκδήλωση του φαινομένου- η προκαταβολή του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, το ποσό της επιχορήγησης που θα δρομολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα ανταποκρίνεται στο υπόλοιπο 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
Με αφορμή, την υπογραφή και δημοσίευση της εν λόγω Απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «[…] μέσα σε περίπου δέκα μήνες από τη θεομηνία “Ιανός” και αφού δόθηκε η προκαταβολή του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα τελικά ποσά επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός” και ανταποκρίνονται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πρόκειται για μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή, εντός του νέου θεσμικού πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, καθώς κατά την προηγούμενη περίοδο -πρέπει να σημειωθεί- οι επιχορηγήσεις, που αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις, περιορίζονταν στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς και χορηγούνταν μετά από τρία ή τέσσερα έτη από την επέλευση της θεομηνίας. Τώρα με το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής διατίθεται, εντός του πρώτου έτους, το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις, αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν δίνονταν μέχρι πρότινος και για ζημιές που δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φυσικά, οι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει το 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς ως προκαταβολή, με τα ποσά αυτά να αφαιρούνται από το τελικό 55%.
Ειδικότερα, οι δικαιούχοι στην περιφερειακή ενότητα της Μαγνησίας, και δη στις περιοχές του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου, ανέρχονται στους 387 και η συνολική εκτιμηθείσα ζημιά ανέρχεται στα 3.385.996 ευρώ. Από αυτό το ποσό της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς έχει ήδη χορηγηθεί, ως προκαταβολή 20%, το ποσό των 689.479,20 ευρώ σε 384 δικαιούχους. Με την Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών προσδιορίστηκε η διάθεση 1.172.818,83 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.160.498,83 ευρώ είναι το επιπλέον 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τους 384 δικαιούχους και τα 12.320 ευρώ είναι το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τους (άλλους) 3 δικαιούχους. Έτσι, αθροιστικά η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τον “Ιανό” στη Μαγνησία διαμορφώθηκε στα 1.862.298,03 ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν στην Περιφέρεια τα προβλεπόμενα έγγραφα -επί των οποίων έχουν ενημερωθεί εδώ και αρκετό καιρό- ώστε αυτά με την σειρά να αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει η διαδικασία καταβολής της επιχορήγησης προς τους δικαιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και την ίδια στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα κινηθούμε την επόμενη περίοδο, ώστε το συντομότερο δυνατόν να φτάσει η επιχορήγηση στους δικαιούχους επιχειρηματίες και αγρότες […]».
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ότι η εν λόγω επιχορήγηση αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αξιοποιώντας τις νέες προβλέψεις του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, θα δρομολογηθεί η επιχορήγηση της εκτιμηθείσας ζημιάς σε επόμενη φάση, η οποία και θα ανέρχεται -σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών- στο 27,5% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
Τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι επιχειρηματικών εκμεταλλεύσεων -όπου προβλέπεται- στην Περιφέρεια είναι:
(1) Υπεύθυνη Δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021 που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του «Ιανού» (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
(2) Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
(3) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
(4) Γενικό Πιστοποιητικό από το ΓΕΜΗ τελευταίου τριμήνου.
(5) Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το ΓΕΜΗ τελευταίου τριμήνου.
(6) Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.
(7) Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο.
Όσον αφορά τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και δη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην Περιφέρεια, όπως προβλέπεται από το σχετικό πλαίσιο και τις προβλέψεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι:
(1) Υπεύθυνη Δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο υπογραφής ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021 που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του «Ιανού» (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
(2) Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
(3) Αποδεικτικό υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου.
(4) Ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΛΓΑ (εκδίδεται και ηλεκτρονικά από το www.gov.gr με κωδικούς TAXIS).
(5) Βεβαίωση ότι ο δικαιούχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης (εκδίδεται είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://maae.minagric.gr/maae/ με κωδικούς TAXIS, είτε από τα κατά τόπους τμήματα αγροτικής ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
(6) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
(7) Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN), καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανήκει.
Τέλος, προς διευκόλυνση τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε συνέχεια συνεννόησης από τη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής, για τους δικαιούχους που επιχορηγήθηκαν για ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, η απαιτούμενη βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι «δεν έχει εγκριθεί στεγαστική συνδρομή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει και δεν εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση» θα λαμβάνεται ηλεκτρονικά από την Περιφέρεια, για όλους τους δικαιούχους, κατόπιν σχετικού αιτήματος της προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.