«Άτομα τα οποία υποφέρουν από κάποιο αναπνευστικό προβλημα, καρδιοαγγειακό, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες αλλά και υπερήλικες όσο μπορούμε ας τους προστατεύσουμε από την έκθεση στα μικροσωματίδια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Τα Παρακαλοκαιρινά» με την δημοσιογράφο Μπάγια Αντωνοπούλου, ο πνευμονολόγος και τέως αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Harvard, Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Να μην βγουν έξω τα παιδιά να παίξουν αυτές τις μέρες και οι έγκυες όσο μπορούν να αποφύγουν την εισπνοή αυτών των ρύπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές, ο πνευμονολόγος σημείωσε ότι υπάρχει μια ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία είναι βεβαρυμμένη και που οφείλεται στις πυρκαγιές, πράγματι τα μικροσωματίδια τα οποία αποτελούν το κύριο και το πιο επιθετικό υλικό αυτής της ρύπανσης είναι πολύ ανεβασμένα, και είναι γνωστό ότι τα σωματίδια αυτά λόγω της γεωμετρικής τους αεροδυναμικής μορφολογίας αλλά και του πολύ μικρού τους μεγέθους έχουν πολύ μεγάλη διεισδυτικότητα με την εισπνοή στο αναπνευστικό σύστημα.

«Περνούν δηλαδή τους μηχανικούς φραγμούς των αεροφόρων οδών και φτάνουν βαθύτατα έτσι ώστε θεωρούνται ότι προσβάλουν το σύνολο του οργανισμού όπου προκαλούν μια φλεγμονώδη αντίδραση. Όχι μόνο τσούζουν τα μάτια και η μύτη και η τραχεία και ο λαιμός αλλά ανεβαίνει η πίεση, προκαλούνται βλάβες στα ενδοθήλια των αγγείων και έχουμε υπέρταση, αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο. Αυτά βέβαια σε μακροχρόνια έκθεση, ακόμη και καρκινογένεση προκαλούν αυτά τα σωματίδια επίσης μακροχρόνια», διευκρίνισε ο κ. Μπεχράκης.

Ερωτηθείς πόσες μέρες θα μείνουν στην ατμόσφαιρα αυτά τα μικροσωματίδια, ο πνευμονολόγος απάντησε: «Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό, αν φυσήξει αέρας θα τα πάρει εάν δεν φυσήξει θα παραμείνουν».

«Οι ασθενείς με κοροναϊό εμπίπτουν στην κατηγορία των ασθενών που έχουν αναπνευστικό πρόβλημα, θα παραμείνουν στο σπίτι τους και αν εμφανίσουν επιδείνωση των ενοχλημάτων τους θα επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και εκείνος θα κρίνει. Οι άνθρωποι με κοροναϊό ούτως ή άλλως είναι μέσα, ούτε ή άλλως φορούν μάσκα ούτως ή άλλως δεν κυκλοφορούν έξω άρα δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη οδηγία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Μια διπλή χειρουργική μάσκα κάνει καλή δουλειά, προστατεύει», δήλωσε επιπρόσθετα.