Με στόχο να δοθούν οι αποζημιώσεις ταχύτατα και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο το πακέτο μέτρων για την στήριξη των πυροπλήκτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σταικούρας και Κώστας Σκρέκας και ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα ανακοινώσουν σήμερα στις 17:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Τα μέτρα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, θα εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

  • Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις πληγείσες περιοχές.
  • Αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Πρόγραμμα ύψους 1,8 δις. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 500 εκατ. ευρώ με στόχο την ανασυγκρότηση των καταστρεμμένων περιοχών δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του τηλεοπτική του δήλωση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».



Ταμείο Αλληλεγγύης

Ως συμπληρωματική χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Τι μπορεί να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο:

  • αποκατάσταση της λειτουργίας των υποδομών και του εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης.
  • εξασφάλιση προσωρινής στέγασης και χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του οικείου πληθυσμού.
  • διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και λήψη μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • καθαρισμός των πληγεισών από την καταστροφή περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ζωνών, σύμφωνα με μεθόδους που σέβονται το οικοσύστημα.

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς «να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις άμεσα και γρήγορα σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Το επόμενο δεκαήμερο

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».



Πως θα γίνει η δήλωση

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Παράλληλα,  ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές-ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.



Ανασυγκρότηση

Ο Κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό μήνυμά του έκανε αναφορά στο μελλοντικό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,8 δισ. Ευρώ. Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα τεθεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.