Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Τάσου Ισάακ στις 11 Αυγούστου 1996 στην Πράσινη Γραμμή, στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου.

Ο 24χρονος τότε Τάσος Ισάακ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Τούρκους, Τουρκοκύπριους και οπαδούς των «Γκρίζων Λύκων», έπειτα από διεθνή διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για την κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Η κηδεία του Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγός του ήταν έγκυος.



Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης.



Δεύτερος θάνατος

Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», και έπεσε νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.



Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες του προς την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ο ανάδοχος γονέας του αγέννητου ακόμη μωρού του Τάσου Ισάακ. Όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι, βαπτίστηκε Αναστασία από τον Έλληνα τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.



Ένοχη η Τουρκία

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Τάσου Ισαάκ.