Μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Γορτυνία εξακολουθούν να δίνουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να σταματήσουν την επέκτασή τους πριν λάβουν διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.
Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Παράλληλα, τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερό.

Μεγάλες καταστροφές

Ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, μιλώντας στο PatrisNews, αναφέρθηκε σε μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες των κατοίκων αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, που προκλήθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη περιοχή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κούλης τονίζει πως οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στις δημοτικές ενότητες Τροπαίων και Ηραίας, καθώς στις περιοχές αυτές έκαιγε μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη συγκινητική προσπάθεια πολλών κατοίκων, οι οποίοι, παρά την απειλή της πυρκαγιάς, επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους και να παλέψουν με τις φλόγες, σημειώνοντας πως «ήταν αυτοί που ουσιαστικά έσωσαν τα χωριά μας».

Ακατάπαυστη η δράση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής

Το σύνολο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συνδράμει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, και ταυτόχρονα ειδικά μηχανήματα του μηχανικού δυναμικού της έχουν αναλάβει τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών αεροπλάνων.

Συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου, μεταφορικά μέσα και ειδικού τύπου τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα και συμβάλλουν στην κατά τόπους πυρόσβεση. Επίσης, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ζήτησε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη να συνεχιστεί η αυξημένη ετοιμότητα του μηχανισμού σε πυροσβεστικούς σταθμούς, πάρκα και δήμους.

Με αφορμή τις αποστολές αυτές, ο κ. Πατούλης δηλώνει: «Ο στόλος μας συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και ο στόλος των οχημάτων μας συμβάλλουν έμπρακτα στην τιτάνια προσπάθεια κατάσβεσης και περιορισμού των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Ταυτόχρονα ενεργούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός των αεροπλάνων. Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των στελεχών και των συνεργατών μας οι οποίοι, παρά τη μεγάλη κόπωση, εδώ και μέρες συμμετέχουν και συνδράμουν προκειμένου να λάβει τέλος ο εφιάλτης που ζούμε».

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επιφυλακή στις πυρόπληκτες περιοχές στη Βορειοανατολική Αττική, 29 υδροφόρες, 15 μικρά πυροσβεστικά, 3 λεωφορεία, και 14 μηχανήματα έργου με τα συνοδευτικά τους (πλατφόρμες κ.λπ.).

Τέλος, στην πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας επιχειρούν 7 υδροφόρα οχήματα και 2 μικρά πυροσβεστικά, ενώ έπειτα από σχετικό αίτημα, έχει γίνει αποστολή βοήθειας σε Πάτρα και Πύργο. Μεταξύ άλλων, έχουν αποσταλεί ένα φορτηγό και δύο ειδικά φορτηγά. Τα οχήματα αυτά αξιοποιούνται και για τη μεταφορά της γαλλικής ομάδας διεθνούς βοήθειας.

Προειδοποίηση Πολιτικής Προστασίας για κίνδυνο πυρκαγιάς σε τέσσερις περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για 4 Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr)

Οι περιοχές για τις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.