Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή συνεκπαίδευση μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδος και της Αιγύπτου, εντός του FIR Αθηνών σε περιοχή νοτίως της Κρήτης, με την επωνυμία “GRC EGY T15”.

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Ελλάδα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 και 1 αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου EMB-145H Erieye της (380 Μ-ΑΣΕΠΕ), ενώ η Αίγυπτος με 4 αεροσκάφη F-16 Blc.52, 2 αεροσκάφη Rafale και 1 αεροσκάφος E-2C Hawkeye («ιπτάμενο ραντάρ»).


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεκπαίδευση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) το οποίο υπεγράφη μεταξύ αντιπροσώπων του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021, και περιελάμβανε δύο φάσεις.

Αρχικώς πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στην εναέρια μάχη 4 εναντίον 6 μαχητικών (Offensive Counter Air/OCA και Defensive Counter Air). Μεταξύ των δύο φάσεων τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών προσγειώθηκαν για επαναεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, για να ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Καθ'όλη την διάρκεια της ασκήσεως το Αιγυπτιακό «ιπτάμενο ραντάρ» E-2C επιχειρούσε εντός του FIR Καΐρου.

«Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορική εκπαίδευση στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.