Το Θριάσιο και οι διευκρινίσεις που ζητά η Ε.Ε

-Να κλείσουν οριστικά, και με θετικό τρόπο, μέσα στο φθινόπωρο το σήριαλ με το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο θέλουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι διοικήσεις των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ομίλου Goldair που συμμετέχουν στην εταιρεία παραχώρησης.

Για να τελειώσει, όμως, η υπόθεση και να εγκριθεί η αναμορφωμένη σύμβαση με την ΘΕΚ ΑΕ πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξαρτάται από το πόσες διευκρινιστικές επιστολές θα στείλουν από τις Βρυξέλλες…

Εν τω μεταξύ στον ΟΣΕ ετοιμάζονται να βγάλουν στον αέρα διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ για την παραχώρηση της έκτασης δίπλα στο εμπορευματικό κέντρο, δηλαδή του συγκροτήματος διακίνησης εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Δημοπρατήσεις για έργα 193 εκατ.

-Δημοπρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι διαγωνισμοί για πέντε μεγάλα αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα συνολικού ύψους 193 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο είναι η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το οποίο υποβάλλονται στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για το έργο «Αποχέτευση Όμβριων στην Περιοχή της Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης», με προϋπολογισμό 31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 16 του επόμενου μήνα οι προσφορές για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου, προϋπολογισμού 20,7 εκατ.

Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προσφορές για την πρώτη φάση των έργων άρδευσης του φράγματος Τριανταφυλλίας, ύψους 41 εκατ.

Η ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν

-Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν – η χώρα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της πρεσβείας μας στο γειτονικό Πακιστάν – όμως στα χρόνια παρουσίας του ΝΑΤΟ υπήρχαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες – κυρίως σε τρόφιμα -σε επίπεδο εφοδιασμού των στρατιωτικών δυνάμεων.

Εδώ και περίπου ένα χρόνο οι εξαγωγές αυτές έχουν εκμηδενιστεί και δεν αναμένεται να επανέλθουν μετά από την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην χώρα.

Μάλιστα και κάποιες κατασκευαστικές που βολιδοσκοπούσαν την αγορά έφυγαν νύχτα.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

-Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει έως το τέλος Αυγούστου που είναι και το καταληκτικό όριο που έχουν θέσει αρκετοί εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι τους ώστε να μην τεθούν σε άνευ αποδοχών άδεια ή ακόμη και να απολυθούν.

Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν και αρκετά εργοστάσια να έχουν θέσει στο προηγούμενο διάστημα σε αναστολή την λειτουργία τους εξαιτίας κρουσμάτων η προειδοποίηση δεν αναμένεται να μείνει μόνο στα χαρτιά.

Οι τουριστικές business του επικεφαλής της ZARA στην Ελλάδα


-Το όνομα της είναι ESAI DEVELOPMENTS ΙΚΕ και αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα στον τουριστικό κλάδο του αντιπροέδρου του Ισπανικού ομίλου Inditex στην Ελλάδα κ. Ηλία Μάλαμα.

Η εταιρεία ESAI DEVELOPMENTS, στην οποία είναι διαχειριστής και εταίρος, ιδρύθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και σκοπός της είναι μεταξύ άλλων η απόκτηση ή/και εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων, και εν γένει πάσης φύσεως ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, καταλυμάτων διακοπών και άλλων καταλυμάτων σύντομης διαμονής.

Αλλά και η ανέγερση -επί ιδιόκτητων ή μη ακινήτων- ξενοδοχειακών μονάδων, ξενώνων, θερινών διαμονών, τουριστικών περιπτέρων κ.ά.

Καθώς επίσης και η παροχή ξενοδοχειακών και τουριστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καταλυμάτων διακοπών και άλλων τύπων καταλύματος σύντομης διάρκειας.

Η επέτειος του «λουκέτου» της PizzaHut

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την ημέρα που η PizzaHut πέταξε λευκή πετσέτα στην Ελλάδα.

Λογικό αφού οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας, που ανέπτυσσε το σήμα στη χώρα μας, της FoodPlus ήταν 35,176 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια 2,929 εκατ. ευρώ.

Σήμερα έναν χρόνο μετά η FoodPlus που συνεχίζει να αναπτύσσει το σήμα KFC προσπαθεί να θεραπεύσει τον ισολογισμό της με ενέσεις ρευστότητας μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στις 26 Ιουλίου έγινε γνωστό ότι πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 749.999 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η ολική καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.499.996 ευρώ, που είχε αποφασίσει η περσινή γενική συνέλευση.

Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της εταιρείας που δημοσιεύθηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς) η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 18,756 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια της ήταν αρνητικά -1.207.724 ευρώ και οι υποχρεώσεις της στα 8.248.913 ευρώ.

Ρεκόρ εμβασμάτων προς την Γεωργία

-Η Ελλάδα είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους τροφοδότες λογαριασμούς εμβασμάτων στη Γεωργία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη NationalBankofGeorgia από το 2010 έως το 2020 έχουν αποσταλεί εμβάσματα άνω των 1,77 δισ. δολαρίων.

Μόνο πέρυσι από την Ελλάδα προήλθε το 11,6% (αξία 219,14 εκατ. δολ. αύξηση 13,8% έναντι του 2019) επί του συνολικού ύψους εισερχόμενων εμβασμάτων στη Γεωργία.

Η εξαφάνιση μίας έκθεσης για τη Β. Μακεδονία

-«Μία ελλιπής και ανεπίσημη έκθεση για το επενδυτικό κλίμα του 2021 για τη Βόρεια Μακεδονία έχει δημοσιευτεί στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ λόγω σφάλματος.

Το σφάλμα επιδιορθώθηκε και η αναφορά θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος», δήλωσαν αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ απαντώντας σε ερώτηση από την πύλη «360 Stepeni» γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών είχε κυκλοφορήσει και στη συνέχεια απέσυρε την έκθεση.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση ανέφερε ότι το επιχειρείν στη Βόρεια Μακεδονία είναι γενικά εύκολο, αλλά η διαφθορά είναι ένα επίμονο πρόβλημα.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, επισημαίνει ότι οι συχνές κανονιστικές και νομικές αλλαγές, μαζί με την ασυνεπή ερμηνεία των κανόνων, δημιουργούν ένα απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί τη διαφθορά.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση επιβάλλει γενικά νόμους, αλλά υπάρχουν πολλές αναφορές πως ορισμένοι αξιωματούχοι ασχολούνται με διεφθαρμένες δραστηριότητες, αναφέρει το «360 Stepeni».