Αρκετά βελτιωμένη συγκριτικά με τη χθεσινή ημέρα είναι η πυρκαγιά που καίει για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στα Βίλια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, η εικόνα της πυρκαγιάς σύμφωνα με τις αναφορές όλων των επικεφαλής που επιχειρούν στην περιοχή, κατά τα 3/4 είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Μένει μόνο το νότιο κομμάτι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις - επίγειες και εναέριες -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων. Δεν απειλούνται οικισμοί.

Ακόμη, το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε επίσης ότι η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερό της μέρος, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας σημειώθηκαν 55 πυρκαγιές ακόμη σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεγάλη η μάχη των πυροσβεστών


Ο αγώνας που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, τιτάνιος υπό αντίξοες συνθήκες. Οι μάχες με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει δασική έκταση ενώ οι φλόγες στο πέρασμα τους κατέκαψαν και…σπίτια σε οικισμούς όπως η Αγία Παρασκευή και η Θέα. Οι εικόνες σοκαριστικές, δείχνουν την απόλυτη καταστροφή.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την προστασία της πολιτείας για να μπορέσουν όταν σβήσει η πυρκαγιά να σταθούν στα πόδια τους.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι τραγική, ένα μεγάλο μέρος του δήμου έχει καεί» σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Μάνδρας-Ειδύλλιας Μπάμπης Θεοδώρου. «Μετά από 10 μήνες περιοριστικών μέτρων μας βρήκε αυτό…» πρόσθεσε ο πρόεδρος επιχειρηματιών Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας Βαγγέλης Γκίνης. 

Δίπλα στα Μέγαρα η πυρκαγιά 

Προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, κινείται η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα στα Βίλια.

Η πυρκαγιά, εκτός των άλλων, έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Από το μεσημέρι η πυρκαγιά δεν καθίσταται επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών, ωστόσο ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

5359724
5359702
5359725
5359722

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί. Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

5359704
5359707
5359696
5359692

Για τεράστιο μέτωπο της τάξης των 20 χλμ που καίει αυτές τις μέρες και κινείται νότια – νοτιοδυτικά προς την περιοχή της Περάμου, όπου η Πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη, μίλησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας. Ο κ. Πέππας δήλωσε δε ότι βάσει της πρόβλεψης της ΕΜΥ θα υπάρξει ενίσχυση της ισχύος των ανέμων, κάτι που ενδεχομένως να περιπλέξει τα πράγματα.

Διακοπή κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Εντολή εκκένωσης

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Πανόραμα, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και ζητούσαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή Τιτάν.
Στη περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες, 149 οχήματα, 9 πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, ενώ συνδράμει και ο ελληνικός στρατός με 5 πεζοπόρα τμήματα. Σημαντική είναι και η βοήθεια από τους Πολωνούς πυροσβέστες με 143 άντρες και 46 οχήματα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Μαρτυρική νύχτα

Άπαντες ήταν στο πόδι. Οι κάτοικοι βρίσκονταν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων για να σωθούν τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους. Εξαντλημένοι και συντετριμμένοι δεν έπαυαν να πολεμούν τη φωτιά. Παρόντες και εθελοντές αλλά και Πολωνοί πυροσβέστες που προσπαθούσαν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Το τείχος προστασίας που δημιουργήθηκε χθες το απόγευμα γύρω από τα Βίλια στάθηκε αρκετό ώστε να αποτρέψει τη φωτιά να φτάσει στα σπίτια.