Ιδιαιτέρως δύσκολη ήταν η νύχτα και στη Λέσβο εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το Σάββατο και η οποία ξεκίνησε από την παραλία των Βατερών. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν δίχως σταματημό να «παλεύουν» με τις φλόγες, ώστε να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο ενώ σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν προς συνδρομή και τα εναέρια μέσα.

Πλέον η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, ενώ οι πυροσβέστες αντέχουν για τρίτη ημέρα «παλεύοντας» στο μέτωπο του οικισμού Σταυρού ώστε να μην περάσει εντός της κοινότητας.
Το χωριό πλέον δεν κινδυνεύει καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει άμεση απειλή οικιστικού κομματιού.

Εκτός κινδύνου είναι και το χωριό Βρίσα, το οποίο επίσης εκκενώθηκε.

Το δεύτερο μέτωπο, πέραν του Σταυρού, βρίσκεται από χτες το πρωί πλησίον του οικισμού της Βρίσας, όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι καλύτερη εκεί έως τις 8 το πρωί.

Αναφορικά με τις πυροσβεστικής δυνάμεις που επιχειρούν στο Καστρί της Π.Ε. Λέσβου, πρόκειται για 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης, επιχειρούν από αέρος 6 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αφενός επειδή κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, αφετέρου επειδή επλήγη το τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας στη Δυτική Λέσβο.
Ο κ. Αξής επισήμανε ότι κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με το lesvosnews, η έκταση που έχει καεί μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα.

Τεράστια είναι η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής με τους ελαιοπαραγωγούς να είναι σε απόγνωση.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Βαλσαμίδης, πρόεδρος περιφερειακού τμήματος Ερυθρού Σταυρού Μυτιλήνης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εικόνα της κατάσταση του νησιού.

Ο πρόεδρος είπε ότι η κατάσταση στο νησί ήταν πάρα πολύ δύσκολη για δύο μέρες, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν και οι συνεχείς αλλαγές στην διεύθυνση του αέρα κατέστησαν τις συνθήκες για την κατάσβεση αντίξοες.

Με το μέτωπο της φωτιάς από το πρωί να είναι οριοθετημένο, η προσοχή επικεντρώνεται στο ζήτημα των αναζωπυρώσεων στο νησί της Μυτιλήνης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Βαλσαμίδης για το χωριό και τους κατοίκους της Βρίσας, που μετά τον σεισμό του 2017 έδωσαν μεγάλη μάχη για να ξαναστήσουν το χωριό και χθες τελευταία στιγμή σώθηκε ο οικισμός.

Ο Θόδωρος Βαλσαμίδης ανέφερε ότι δόθηκε μεγάλη μάχη, ώστε να σταματήσει η φωτιά, η οποία έφτασε στη θάλασσα σύμφωνα με κατοίκους, λίγο πριν το νεκροταφείο του χωριού της Βρίσας και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν εκεί για να συνδράμει βοηθώντας τους κατοίκους.

Δείτε το σχετικό βίντεο