Από 10 ετών έχει να δει τη μητέρα του ο 31χρονος σήμερα Ζαχίρ Γιαβαρί από το Αφγανιστάν, που το 2019 είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Ελλάδα όταν μπροστά στην κάμερα του «Master Chef» είχε ξεδιπλώσει τα δύσκολα χρόνια της ζωής του πριν τελικά φτάσει το 2000 ως πρόσφυγας στη χώρα μας για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να γίνει σεφ.

Ο Ζαχίρ γεννήθηκε στο Αφγανιστάν το 1990. Οι εικόνες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες από την πατρίδα του μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τού ξύπνησε επώδυνες μνήμες αφού, όπως είχε αποκαλύψει, είχε χάσει τον πατέρα και την αδελφή του κατά τη διάρκεια επίθεσης των Ταλιμπάν. Χθες, με μια συγκινητική ανάρτηση-κραυγή στο Ιnstagram ο Ζαχίρ αποκάλυψε την αγωνία που βιώνει για την τύχη της οικογένειάς του που εξακολουθεί να ζει στο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν» όπως επισήμως ονομάζεται από προχθές η χώρα.

«Χάος στο Αφγανιστάν. Χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν καταφύγιο για να ζήσουν. Δύσκολη η σύνδεση και δεν ξέρω αν θα ζήσουν οι οικογένειές μας. Γιατί, γιατί, γιατί; Χιλιάδες άνθρωποι παράτησαν το σπίτι τους, τη ζωή τους και πήραν τα βουνά για να σωθούν. Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν έχω λόγια. Λυπάμαι τα παιδιά και τις γυναίκες» έγραψε ο ταλαντούχος μάγειρας, που έως σήμερα φροντίζει να βρίσκεται εμπράκτως στο πλευρό των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Σε συνεντεύξεις του αυτά τα δύο τελευταία χρόνια ο Ζαχίρ Γιαβαρί έχει εξιστορήσει με λεπτομέρειες τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

«Γεννήθηκα στο Αφγανιστάν και έφυγα από εκεί χωρίς τους γονείς μου σε ηλικία 10 ετών. Για ένα χρόνο δεν είχα νέα από την οικογένειά μου. Η αδερφή μου και ο πατέρας μου πέθαναν μετά από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν. Στο Ιράν έμεινα πέντε χρόνια και δεν είχα να φάω», είχε πει ο Ζαχίρ Γιαβαρί και είχε προσθέσει: «Μικρός ήμουν πολύ χαμογελαστό παιδί. Η μοναξιά με έκανε να χάσω το χαμόγελό μου. Η μοναξιά μακριά από την οικογένειά μου. Έχω να δω τη μητέρα μου 20 χρόνια. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι μπορεί να μην την ξαναδώ».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ