Πάτρα: Στους 680 φτάνουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ανησυχία για τα κενά στα νοσοκομεία (Βίντεο)
Ανέκαθεν η Πάτρα είχε ένα ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο
Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου και αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αναμένεται να αποκτήσει από αύριο ολόκληρη η Πάτρα λόγω της εφαρμογής του μέτρου περί αναστολής ανεμβολίαστων υγειονομικών, εφόσον κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει κενά στα νοσοκομεία.
«Οι 60 ανεμβολίαστοι γιατροί αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του δυναμικού των δημοσίων λειτουργών, των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο», πρόσθεσε.
«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές από το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να αφουγκραστούν την κατάσταση. Έχουν γίνει πορείες, καταλήψεις. Φαίνονται αποφασισμένοι και δογματικά καθηλωμένοι στην άποψή τους. Έχουν μια δογματική αντίληψη σχετικά με το εμβόλιο που δεν έχει επιστημονική βάση. Η στάση τους αυτή τους εκθέτει. Είναι μια στάση που δεν τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά.
«Στην ιατρική λειτουργούμε με κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν βγαίνει μια οδηγία, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε ακόμα και αν δεν συμφωνούμε», κατέληξε η κ. Μαστοράκου.
«680 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στην Πάτρα»
«Στην Πάτρα είναι περίπου 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 υπαλλήλων. Ένα 18%, λοιπόν, είναι ανεμβολίαστοι. Εξ αυτών, 60 είναι γιατροί, 430 νοσηλευτές, και περίπου 190 διοικητικοί. Όπως καταλαβαίνετε, με την εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στη λειτουργία των νοσοκομείων. Υπάρχουν εξ όσων γνωρίζω επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης αυτού του προσωπικού, και με επικουρικό προσωπικό με άμεση πρόσληψη, αλλά και με αναδιανομή των δυνάμεων μέσα στα νοσοκομεία», εξήγησε η κ. Μαστοράκου.«Οι 60 ανεμβολίαστοι γιατροί αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του δυναμικού των δημοσίων λειτουργών, των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο», πρόσθεσε.
Αντιεμβολιαστικό μέτωπο
«Η Πάτρα πάντοτε είχε ισχυρό αντιεμβολιαστικό μέτωπο. Αυτό το έχουμε δει και στην επιδημία της ιλαράς και είναι κάτι που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε σε μια στιγμή της πανδημίας που υπάρχει μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουμε 73 νοσηλείες στο νοσοκομείου Ρίου σε απλές κλίνες Covid, 7 στη ΜΕΘ και 3 στην παιδιατρική κλινική, και 50 νοσηλείες στον Άγιο Ανδρέα σε απλές κλίνες και 3 περιστατικά στη ΜΕΘ. Στο χώρο της υγείας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με διακόπτες. Αυτοί που θα προσληφθούν θα πρέπει να εκπαιδευτούν, δε θα μπορέσουν να μπουν την επόμενη μέρα να λειτουργήσουν με τους συναδέλφους στο νοσοκομείο. Δεν είναι δυνατόν να μετακινούμε προσωπικό που δεν έχει εξειδίκευση ή δε γνωρίζει το αντικείμενο να λειτουργήσει την επόμενη μέρα», τόνισε η κ. Μαστοράκου, ενώ πρόσθεσε ότι «Έπρεπε να υπάρχει μια προετοιμασία, ώστε να υπάρχει χρόνος εκπαίδευσης».«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές»
Η κ. Μαστοράκου είπε ότι το μόνο νοσοκομείο που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα είναι το Καραμανδάνειο γιατί όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εμβολιασμένοι, ενώ εξήγησε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.«Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αντιεμβολιαστές από το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην περιοχή μας, κάποιοι άνθρωποι να μην μπορούν να αφουγκραστούν την κατάσταση. Έχουν γίνει πορείες, καταλήψεις. Φαίνονται αποφασισμένοι και δογματικά καθηλωμένοι στην άποψή τους. Έχουν μια δογματική αντίληψη σχετικά με το εμβόλιο που δεν έχει επιστημονική βάση. Η στάση τους αυτή τους εκθέτει. Είναι μια στάση που δεν τους τιμά», είπε χαρακτηριστικά.
«Στην ιατρική λειτουργούμε με κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν βγαίνει μια οδηγία, οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε ακόμα και αν δεν συμφωνούμε», κατέληξε η κ. Μαστοράκου.