*** Όλα δείχνουν ότι πάμε σε παράταση ισχύος του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Όχι ότι υπήρχαν στην πραγματικότητα βάσιμες προσδοκίες για κάτι διαφορετικό στο τέλος της ημέρας. Αλλά να, πάντα υπήρχαν κάποιοι …ρομαντικοί που πίστευαν το αντίθετο. Ωστόσο –κι αυτοί– θα πρέπει να καταλάβουν ότι μερικοί θεσμοί ήρθαν για να μείνουν. Πολύ. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σύστημα, εν γένει

^^^ Αυτό που μαθαίνουμε, για όσους τυχόν ενδιαφέρει, είναι ότι αυτή η παράταση θα είναι μεγαλούτσικη. Και για να μην παριστάνουμε τις Κασσάνδρες, απλώς, θα συστήσουμε λίγη υπομονή. Οι ανακοινώσεις, στις κρίσιμες λεπτομέρειες τους, θα γίνουν τον Οκτώβριο. Άλλωστε, δεν μένουν και μεγάλα περιθώρια. Η ισχύς του νυν πλαισίου λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Οπότε, κάτι έπρεπε να γίνει.

### Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε μια οφειλόμενη διαπίστωση. Τα πράγματα, σχετικά με το ΤΧΣ, δεν είναι όπως στην πρώτη, σκληρή του, φάση. Σαφώς κι έχουν χαλαρώσει. Αλλά ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να είναι κάτι ενοχλητικό στην «πλάτη» αρκετών στην αγορά…

*** Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τον ανασχηματισμό, ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο ξέρουν ότι αυτός «ήρθε», «θα περάσει», αλλά τα προβλήματα της οικονομίας «θα παραμείνουν». Και παίρνουν τα μέτρα τους. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, «παίρνουν και τα μέτρα» του πρώτου πράσινου ομολόγου, που θα εκδοθεί από την χώρα μας. Σύνθετο project, υπό την έννοια ότι είναι πρωτότυπο και συνεπώς κρύβει παγίδες.

^^^ Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι πάει για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς οποιοσδήποτε άλλος σχεδιασμός (έως το τέλος του 2021, δηλαδή), κρίνεται βιαστικός και πρόωρος. Σε γενικές γραμμές, η έκδοση του θα γίνεται μόνον όταν θα πρόκειται να εξυπηρετήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μιας πράσινης επένδυσης. Και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος

### Δεν θα είναι εύκολο project. Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, στην προετοιμασία και κυρίως στη φάση της υλοποίησης του.

*** Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη έγινε προχθές αργά το βράδυ στο Πεντάγωνο. Όπως μαθαίνουμε είχε να κάνει με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Εκεί, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, σε σχέση με τα πολιτικά, καθώς το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους είναι διαφορετικό και πιο ιδιαίτερο. Για τους γνωστούς – ευνόητους λόγους.

^^^ Η απόφαση που θα ληφθεί για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ωστόσο, αναμένεται ότι θα αποτελέσει πιλότο για την υποχρεωτικότητα στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό και η σύσκεψη ήταν κρίσιμη και δύσκολη. Για παράδειγμα, πάνω της «θα πατήσει» κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων στελεχώνουν τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού ή των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

### Μπορείτε να το φανταστείτε; Σήμερα, αν ασθενήσει από κορονοιό ένα μέλος του πληρώματος εν πλω, τότε κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα μια ολόκληρη φρεγάτα. Επίσης, κινδυνεύουν να μείνουν καθηλωμένα τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, αν οι πιλότοι ασθενήσουν. Συνεπώς, αυτή η ιστορία δεν είναι καθόλου παίξε – γέλασε, γι’ αυτό κι επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα.

@@@ Και γι’ αυτό αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον και στο Πεντάγωνο οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Απλώς, στην περίπτωση των στρατιωτικών, επειδή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο της προσωρινής απομάκρυνσης από τη λειτουργία, το πιθανότερο είναι ότι οι αρνητές θα υπόκεινται, μεταξύ άλλων, στο «μαρτύριο» της καθυστέρησης προαγωγής, που γι αυτούς συνεπάγεται και μισθολογικές επιπτώσεις…