Την εορτή της Ινδίκτου τίμησαν σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετά των Σεβασμιωτάτων και Πανιερωτάτων Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων και των Θεοφιλεστάτων Επαρχιούχων Επισκόπων, οι οποίοι υπέγραψαν την Πράξη της Ινδίκτου.

 

 

Το απόγευμα θα ξεκινήσει η Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου η οποία λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας του κοροναϊού θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.

 Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συνεδρίες με τα εξής θέματα προς συζήτηση:

 Α. Πανδημία και Εκκλησιαστική ζωή όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσει και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

 Β. Η εξαγγελία του Ευαγγελίου τον ΚΑ’ αιώνα

 Γ. Εκκλησία και Σύγχρονος Κόσμος

 Δ. Διαλεγόμενη Ποιμαντική όπου μεταξύ των ομιλητών συμπεριλαμβάνεται και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Το ήθος του Ορθόδοξου μοναχισμού.

 Το σημερινό πρόγραμμα:

 [17:00] Έναρξις των εργασιών της Ιεράς Συνάξεως. 

Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνάξεως.

 Εισαγωγική Ομιλία Α.Θ.Παναγιότητος

 Αντιφώνησις Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ 

Α´ Συνεδρία: Πανδημία και Εκκλησιαστική ζωή. 

Ι. Η Πρόκλησις της Πανδημίας.

 Εντιμολ. Καθηγητής κ. Σωτήριος Τσιόδρας

 ΙΙ. Η Εκκλησία εις τον καιρόν της πανδημίας του Covid-19: προβλήματα, εμπειρίες, λύσεις 

– Σεβ. Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ κ. Νεκτάριος. 

– Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος. 

– Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. 

– Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. 

Συζήτησις.

 Το μήνυμα του Παναγιωτάτου για την Αρχή της Ινδίκτου

Η Αρχή της Ινδίκτου έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ημέρα προσευχής για το φυσικό περιβάλλον. Επίκεντρο του φετινού μηνύματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου είναι η υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση καθώς και η ανάγκη να επιδείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τον πάσχοντα άνθρωπο.

 Όπως αρχικά σημειώνει ο Παναγιώτατος: «η εορτή της Ινδίκτου, η επίσημος ημέρα προσευχών διά το φυσικόν περιβάλλον, ευρίσκει και εφέτος την ανθρωπότητα αντιμέτωπον με έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της προϊούσης κλιματικής αλλαγής, καταστροφικάς πλημμύρας και πυρκαιάς εις όλον τον πλανήτην, καθώς και με την πανδημίαν του κορωνοιού και τας κοινωνικάς και οικονομικάς επιπτώσεις της» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα εις τας μετακινήσεις και η επιβολή ορίων εις την βιομηχανικήν παραγωγήν ωδήγησαν εις μείωσιν των ρύπων και της εκπομπής αερίων, υπήρξεν εν επί πλέον σημαντικόν δίδαγμα περί της αλληλουχίας των πάντων εν τω κόσμω και περί της αλληλοπεριχωρήσεως πασών των διαστάσεων της ζωής».

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι: «αποτελούν προέκτασιν της θεολογίας και της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας, συμπορεύονται με τας διαπιστώσεις της επιστήμης και την προτροπήν εκ μέρους των ειδημόνων προς πολύπλευρον κινητοποίησιν διά την προστασίαν της ακεραιότητος του φυσικού περιβάλλοντος».

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εύχεται, ιδιαιτέρως φέτος, να σταματήσει η διάδοση ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη νόσο του κορωνοϊου και τα εμβόλια, καθώς με τον ίδιο τρόπο μεταδίδονται και ψευδείς ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή.

 «Ειλικρινής ευχή της ημών Μετριότητος είναι και ο τερματισμός της διαδόσεως ψευδοεπιστημονικών απόψεων περί δήθεν επικινδυνότητος των εμβολίων κατά του κορωνοιού Covid-19, της κατασυκοφαντήσεως των ειδικών και της ανερματίστου υποβαθμίσεως της σοβαρότητος της νόσου. Δυστυχώς, παρόμοιαι θέσεις διαδίδονται και αναφορικώς προς την κλιματικήν αλλαγήν, τα αίτια και τα ολέθρια επακόλουθά της. Η πραγματικότης είναι τελείως διαφορετική, ενώπιον δε αυτής απαιτείται υπευθυνότης, σύμπραξις, συμπόρευσις και κοινόν όραμα. Είναι αδιανόητον να αδρανώμεν, εν επιγνώσει των κοινών διά το ανθρώπινον γένος μεγάλων συγχρόνων προκλήσεων. Η αδιαφορία διά τον πάσχοντα συνάν-θρωπον και διά την καταστροφήν της «καλής λίαν» δημιουργίας είναι προσβολή του Θεού και αθέτησις των εντολών του. Όπου υπάρχει σεβασμός προς την κτίσιν και έμπρακτος αγάπη προς τον «ηγαπημένον του Θεού» άνθρωπον, εκεί είναι παρών ο Θεός», υπογραμμίζει.

 «Τόσον η οικοφιλική συμπεριφορά, όσον και η αναγνώρισις της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, είναι «λειτουργία μετά την Λειτουργίαν», ζωτικαί διαστάσεις της ευχαριστιακής πραγματώσεως της Εκκλησίας. Η ζωή της Εκκλησίας είναι έμπρακτος σεβασμός της κτίσεως και τόπος και τρόπος του πολιτισμού του προσώπου και της αλληλεγγύης», επισημαίνει ο Παναγιώτατος.

 Φωτογραφία: Νυχθημερόν

 Πηγή: orthodoxianewsagency.gr/