Το πρώτο σχολικό κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει στις 13 Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά εντείνονται ολοένα και περισσότερο.

Βασικός στόχος όλων είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την δια ζώσης λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Γι’ αυτό και κυβέρνηση και επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία λόγω κοροναϊού.


Ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων

Εντός των επόμενων ημερών θα παρουσιαστούν τα νέα πρωτόκολλα, αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθείται όταν καταγράφονται κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Οι επιστήμονες εισηγούνται στην κυβέρνηση, τα εξής:
• οι εμβολιασμένοι μαθητές από 12 έως 17 ετών να μην υποβάλλονται σε τεστ για την είσοδό τους στο σχολείο. Θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κοροναϊό (τελευταίου εξαμήνου)
• οι ανεμβολίαστοι μαθητές όλων των βαθμίδων, να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος
• Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους δασκάλους και καθηγητές, με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τα τεστ θα είναι rapid και η δαπάνη για τη διενέργειά τους θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Όσον αφορά στις μάσκες, αυτές φαίνεται πως θα παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, εκτός της ώρας της γυμναστικής, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.

Πότε θα κλείνει τμήμα

Το εκάστοτε τμήμα δε θα κλείνει, αν εμφανιστούν λίγα κρούσματα.

Ειδικότερα, λουκέτο θα μπαίνει μόνο, όταν νοσούν οι μισοί συν ένας μαθητές της τάξης.
Τα κρούσματα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες.

«Ένα τμήμα θα κλείνει μόνο σε περίπτωση που είναι θετικοί οι μισοί συν ένας μαθητές», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος τόνισε ότι σε περίπτωση κρούσματος θα αυξηθεί και ο αριθμός των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ποιοι μαθητές θεωρούνται στενές επαφές κρουσμάτων

Οι ειδικοί εισηγούνται συγκεκριμένους κανόνες και για τις επαφές κρουσμάτων.

Στενές επαφές κρούσματος του κοροναϊού θεωρούνται όσοι μαθητές μοιράζονται το ίδιο θρανίο, όσοι βρίσκονται στις θέσεις πίσω, μπρος και πλάγια του κρούσματος.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές, εφ’ όσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δε θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε δύο self test: ένα την 1η και ένα την 7η ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές, που μοιράζονται το ίδιο θρανίο. θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές που βρίσκονται στις θέσεις πίσω μπρος και πλάγια στο απέναντι θρανίο από τον μαθητή που νοσεί, εάν δε χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα.

Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος θα κάνουν ένα rapid test την πρώτη ημέρα της διάγνωσης του κρούσματος, δύο self test ανά δύο ημέρες ενδιάμεσα στην εβδομάδα, ένα rapid test κατά την 7η και τελευταία ημέρα κατά την οποία λήγει η καραντίνα και πριν επιστρέψουν στο σχολείο.