Δραματικές διαστάσεις παίρνουν τα περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης ασθενών με κοροναϊό . Την ίδια ώρα, γιατροί δέχονται απειλητικά μηνύματα για τις απόψεις τους υπέρ του εμβολιασμού ενώ καταγράφηκαν απειλές και προπηλακισμοί. 

Η περίπτωση της 55χρονης στη Ρόδο

Στη Ρόδο, 55χρονη, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, υπέκυψε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού. Η ίδια, αν και είχε χαμηλό οξυγόνο, αρνιόταν να διασωληνωθεί.

«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο ήταν αρνήτρια, δικαίωμα της, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο , την παρακολουθούσε το νοσοκομείο , την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της, έγινε αρνητική δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Διοικητής νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης.

Προπηλακισμοί για τη διασωλήνωση

Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Θριάσιο νοσοκομείο αρνητές του κορωνοϊού προπηλάκισαν γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας τη μη διακομιδή μίας 48χρονης ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και συγγενής της ασθενούς.

«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγομένους θεματοφύλακες αποτελούμενη από 4 άνδρες και μια γυναίκα η οποία παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο Mega ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Θριάσιο  Μανώλης Βαρδαβάκης. 

Βόλος: Κατέληξε γυναίκα που αρνιόταν να νοσηλευτεί
 

Άλλη περίπτωση είναι αυτή ηλικιωμένης που έφυγε από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου ενώ λίγες ημέρες πριν είχαν φύγει από τη ζωή άλλα δυο μέλη της οικογένειάς της. Σύμφωνα με το magnesianews, η ηλικιωμένη, ενώ είχε ασθενήσει από τον ιό, εντούτοις αρνιόταν να νοσηλευτεί.

Οινούσσες: Πέθανε από κορωνοϊό αρνητής ιερέας

Την επικαιρότητα ωστόσο απασχόλησε και η υπόθεση ιερέα στις Οινούσσες που πέθανε από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το xiakoslaos.gr ο 80χρονος πατήρ Νικόλαος ο οποίος ήταν εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες νόσησε από κοροναϊό και η υγεία του επιδεινώθηκε καθώς ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος.

Ήταν αρνητής

Μάλιστα όπως πληροφορείται το xiakoslaos.gr, ο παπά Νικόλας Καραβάς ήταν και αρνητής της πανδημίας γι αυτό είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Χίου βρίσκεται και η σύζυγός του, 71 ετών, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τους θεράποντες ιατρούς να εξετάζουν κάθε δυνατή λύση για να σωθεί η ζωή της.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την πρεσβυτέρα η οποία επίσης είναι αρνήτρια της πανδημίας.

«Δε διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη ζωή»

Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης περιγράφει στο MEGA πως όσες φορές κι αν του τύχουν αντίστοιχα περιστατικά θα τα διασωληνώσει, προκειμένου να σώσει μια ανθρώπινη ζωή.

Μονόδρομος θεωρείται η διασωλήνωση, σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν το οξυγόνο πέσει κάτω από το 75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού.

Την ίδια ώρα ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή. 

Όπως ανέφερε η αδελφή της 55χρονης στον ΣΚΑΪ «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της , έκανε αυτό που έκανε». Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και δεν έχει καμία σχέση μαζί του.