Με μεγάλη προσοχή, αλλά και με ανησυχία, παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις με την άνοδο των τιμών παγκοσμίως σε πρώτες ύλες, προϊόντα, αλλά και στην ενέργεια, αυξήσεις οι οποίες όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αγγίξει ακόμα τη χώρα μας, πέραν ορισμένων προϊόντων όπως τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι το κύμα των ανατιμήσεων δεν αναμένεται να φτάσει προσεχώς και στην Ελλάδα.

Οι αιτίες των αυξήσεων, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, είναι εξωγενείς και έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο ρύπων, την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και την απότομη άνοδο της ζήτησης σε προϊόντα, ως συνέπεια της άρσης των lockdown σε μια σειρά από χώρες και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Το ζήτημα απασχολεί το πρωθυπουργικό επιτελείο, που στρέφεται στην κατεύθυνση των παρεμβάσεων για την τιμή του ρεύματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο, στην ομιλία του μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επίσης μια σειρά από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες, όπως επισημαίνει συνεργάτης του, θα αυξήσουν έμμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – και συνεπώς θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς τις όποιες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις στις τιμές εξηγούνται, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «μάλλον λόγω πανδημίας παγκοσμίως έχουμε περίοδο μεγάλης αύξησης διεθνών τιμών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία μεγάλη πληθωριστική πίεση τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ είχαν τον Αύγουστο τον μεγαλύτερο πληθωρισμό που είχαν εδώ και 20 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτόν τον γενικό κύκλο».

Σε άλλη του συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις και στο ρεύμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που προέρχεται από τη διεθνή αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό που θα αναλύσει τη νέα οικονομική πολιτική. Ασφαλώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η παγκόσμια οικονομία, άρα και η ελληνική, εισέρχεται σε μια καινούρια φάση».

Μιλώντας για τις αυξήσεις στην ενέργεια, ανέφερε ότι «δεν έχει αυξηθεί μόνο η τιμή του φυσικού αερίου. Πέρυσι τέτοια εποχή, το κυβικό μέτρο είχε 9 δολάρια, τώρα έχει 33 δολάρια. Όσον αφορά στους ρύπους, η αξία του διοξειδίου του άνθρακα έχει ανέβει από τα 22 ευρώ στα 63 ευρώ».