Το ύστατο χαίρε στον κορυφαίο των κορυφαίων, Μίκη Θεοδωράκη, απευθύνουν οι Έλληνες στη Μητρόπολη Αθηνών.

Εκατοντάδες κόσμου, με τα τραγούδια του στα χείλη και δάκρυα στα μάτια κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι αποχαιρετούν τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και υποκλίνονται στον τελευταίο των μεγάλων.

Η σορός του Μίκη έχει εκτεθεί από τη Δευτέρα σε λαϊκό προσκήνυμα, ενώ την Τρίτη οι πολίτες μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και την Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ..
5368368

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε φροντίσει να εγκρίνει το μνήμα του από το 2009. Το σχέδιο για το μνήμα είναι του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και προσωπικού του φίλου, Μάνου Περάκη που τελικά ανέλαβε κι κατασκεύασε τον τάφο του μουσικοσυνθέτη, στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων. 

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης από τότε σκεφτόταν και ετοίμαζε τα πάντα όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που έγραφε τη λέξη «εγκρίνω» πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία «7 Σεπτεμβρίου του 2009».

Από τότε πέρασαν ακριβώς 12 χρόνια και ο Μάνος Περάκης αποκάλυψε στο Mega τις συζητήσεις και τα θέλω του μουσικοσυνθέτη για την τελευταία του κατοικία. Παράλληλα, ο μεγάλος συνθέτης είχε αφήσει συμβολαιογραφική πράξη με αναλυτικές οδηγίες με ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2020, όπου ανέφερε που ήθελε να ενταφιαστεί αλλά και ποιο γραφείο τελετών επιθυμούσε να αναλάβει την όλη διαδικασία.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί κεντρικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που διεξήχθη σήμερα το πρωί σχετικά με τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, με την απόφαση να αναμένεται αύριο το πρωί, ενώ ήδη από το 2008 ο μουσικοσυνθέτης είχε μπει στη διαδικασία να συντάξει συμβολαιογραφική πράξη για την ταφή του.
5368374

Το έγγραφο που προσκόμισαν οι θεματοφύλακες της τελευταίας του επιθυμίας αναφέρει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμεί «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό.

Δέος και συγκίνηση στη Μητρόπολη

Πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά στον προαύλιο χώρο, σιγοψυθιρίζοντας κάποια από τα αθάνατα τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και χειροκροτώντας ρυθμικά. 

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Γύρω του στάθηκαν μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Γιώργος Θεοδωράκης και οι δύο από τους τρεις εγγονούς του.με τα δύο δισέγγονά του. Η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν ήταν παρούσα στη Μητρόπολη μαζί με τους υπόλοιπους συγγενείς καθώς βρίσκεται στην Ξάνθη όπου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το πρωί. στον χώρο της Μητρόπολης.

Τη Δευτέρα ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί στη Μητρόπολη φώναζε «Αθάνατος», ενώ ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν κατέφθασε η νεκροφόρα.


5368208

5368269
5368214




5368250
5368127


5368133




Αύριο Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί από τις 10:00 έως τις 19:00, ενώ την Τετάρτη από τις 10:00 μέχρι και τις 14:00, για να ακολουθήσει στις 15:00 η τελετή αποχαιρετισμού, όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.



Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του πατέρα του, τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, πλάι στους γονείς και τον αδερφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.



Στον χώρο της Μητρόπολης υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Παρόντες είναι και αστυνομικοί της ΟΔΟΣ που θα βοηθήσουν για να μπαίνει ο κόσμος με τη σειρά του στη Μητρόπολη.



«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» τραγουδούσαν όσοι περιμένουν για το λαϊκό προσκύνημα, με το κλίμα να είναι συναισθηματικά φορτισμένο για την απώλεια του μεγάλου μουσουργού.