4525384
Ελλάδα

«Πικρός» καφές για τους καταναλωτές – Πόσο αυξάνονται οι τιμές

Η αύξηση εχει ήδη χτυπήσει ποσοστό 25% στην εισαγωγή

Έκρηξη τιμών στον καφέ προβλέπουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Από τους εισαγωγέίς μέχρι τους καταστηματάρχες που σερβίρουν το αγαπημένο ρόφιμα των Ελλήνων, οι προβλέψεις είναι πως ο καφές θα είναι πικρός.

Η αύξηση στην τιμή του καφέ προκύπτει λόγω της ξηρασίας στην Βραζιλία, την έλλειψη εργατικών χεριών. Υπήρξε επίσης μια πτώση στη ζήτηση.

Ακόμα όμως και αν η παραγωγή καφέ επανέλθει στα κανονικά επίπεδα τα άλλα κόστη, όπως τα μεταφορικά και η επεξεργασία ουδείς εγγυάται πως θα πέσουν σύντομα.

Καλπάζει στο χρηματητηστήριο ο καφές Arabica με άνοδο 72% και ο καφές Robusta με 49%. Όσο για τα σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, οι αυξήσεις αγγίζουν το 635%. H Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ στον κόσμο 510 κούπες καφέ ανά άτομο, 5 δισ. Κούπες.

Στα 3 ευρώ ο εσπρέσο 

Οι νέες τιμές αναμένεται να σκαρφαλώσουν για τον σερβιριζόμενο εσπρέσο από τα 3 ευρώ θα πωλείται στους καταναλωτές έως 3,60 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή μπορεί να φτάσει και τα 4 ευρώ. ο take away εσπρέσο που πωλείται σήμερα από 1,40 έως 2 ευρώ θα διατίθεται το προσεχές διάστημα από 1,6 έως 2,40 ευρώ

Οι καταναλωτές όπως είναι αναμενόμενο δυσανασχετούν. Από την άλλη ο καφές είναι ίσως η τελευταία απόλαυση που έχει απομείνει σε πολλούς και έτσι θέλοντας και μη θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ιδιοκτήτες καφετεριών πάντως επισημαίνουν πως οι αυξήσεις αναμένεται να προκαλέσουν και μεταναστευτικό κύμα πελατών.

Και αυτό γιατί οι καφετέριες με τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τιμές και πελάτες που θα κατευθυνθούν σε οικονομικότερες επιλογές.