Eπιστήμονας - καλλιτέχνης φτιάχνει γλυπτά με σύννεφα
Εικαστική έκθεση του ομογενούς πανεπιστημιακoύ Ιωάννη Μιχαλούδη σε συνεργασία με τη NASA
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την αδελφοποίηση της Πέρθης με το Καστελόριζο παρουσιάζεται στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας εικαστική έκθεση του ομογενούς πανεπιστημιακoύ Ιωάννη Μιχαλούδη με τίτλο "On Cloud Seven" (Στον έβδομο Ουρανό) στο Foyer του Δημοτικού Μεγάρου Πέρθης.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Έλληνας πρέσβης Χάρης Δαφαράνος που πραγματοποιεί επίσκεψη εκεί, ενώ την επιμέλειά της έχει η κ. Εύα Τ. Δαφαράνου.
Με αφορμή, λοιπόν, την έκθεση αυτή, ο καλλιτέχνης-επιστήμονας δρ Ιωάννη Μιχαλούδη μίλησε στον "Νέο Κόσμο" για την πορεία του και το σήμα κινδύνου που εκπέμπει με τα έργα του φτιαγμένα από πυριτική αερογέλη και απεριόριστη φαντασία.
Για τα έργα του ο κ. Μιχαλούδης, ο οποίος διδάσκει σχέδιο και τέχνη στο πανεπιστήμιο Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας σημειώνει:
«Συνεργάζομαι με τη ΝΑΣΑ και το ΜΙΤ να κάνουμε σύννεφα. Μέσα στα γλυπτά που κάνω, υπάρχουν σύννεφα που κινούνται. Την ώρα που πάει ένας θεατής μπροστά στο γλυπτό μου φανταστείτε μια Αφροδίτη της Μήλου, καταρχην πανάλαφρη, να μπορείτε να την αιωρείτε και φανταστείτε την ώρα που είστε μπροστά της να κινούνται σύννεφα μέσα στο γλυπτό και όταν φεύγετε να εξαφανίζονται χωρίς να αποτελεί αυτό εικονική πραγματικότητα. Η τεχνολογία αυτή λέγεται μικροκλιματική και μπορείς μέσα σε ένα δοχείο να δημιουργήσεις συνθήκες μικροκλίματος. Εγώ ως δοχείο έχω το γλυπτό και εκεί μπορείς να δημιουργήσεις micro aero steams που τα σπρώχνουν αυτά τα σύννεφα.
Σε ένα άλλο έργο το Etherospermia -ο Αιθέρας είναι ο πατέρας του Ουρανού- αν ένας αστροναύτης βγει μια βόλτα στο διάστημα να σπείρει τέτοιους σπόρους ουρανού σε άλλους πλανήτες για να μπορέσουμε εμείς να πάμε εκεί. Αυτός είναι και ένας λόγος που αρέσει στους επιστήμονες αυτό που προσφέρω γιατί είμαι πολύ κοντά σ' αυτό που ερευνούν. Θέλουν να κάνουν πράγματα οι επιστήμονες και να το παίξουν θεοί γιατί διαλύσανε τον χώρο, την ατμόσφαιρα. Τώρα θέλουν να τα ξαναμπαλώσουν και έρχομαι και τους λέω εγώ έχω αυτή τη λύση. Βέβαια σε αλληγορική μορφή. Η τέχνη πάντα είναι αλληγορία, μια μεγάλη μεταφορά είναι η τέχνη. Τώρα ετοιμάζουμε ένα βιβλίο με δύο επιστήμονες της ΝΑΣΑ που θα είναι τέχνη και διαστημική τεχνολογία γιατί εγώ ασχολούμαι με τέχνη και επιστήμη».
Ο Γιάννης Μιχαλούδης γεννήθηκε το 1965 στην Ανάβρα Καρδίτσας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τo ΤΕΙ Αθηνών (τμήμα Διακόσμησης) και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία όπου πήρε πτυχίο απο την Ε.Ν.S. Arts Decoratifs και το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Πλαστικές Τέχνες του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Το 1998 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στις Πλαστικές Τέχνες απο το ίδιο Πανεπιστήμιο και απο το 2001 μέχρι το 2003 έκανε μεταδιδακτορική έρευνα σε Τέχνη και Επιστήμη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Έχει λάβει υποτροφίες από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς.