«Απόλυτα ασφαλής η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα κατά του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο Πρόεδρος της HELEXPO ΔΕΘ Τάσος Τζήκας.

Ειδικότερα ο κ. Τζήκας, είπε πως τα μέτρα θα είναι αυστηρά έως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Είπε πως τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ελλάδα.

Ακόμη εκτίμησε πως το 2026 θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού κέντρου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάσου Τζήκα στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την 85η ΔΕΘ,
ο Τζήκας σημείωσε: «Είχαμε την ατυχία λόγω της πανδημίας πέρυσι να μην διοργανώσουμε την 85η ΔΕΘ άρα ήταν μια καταστροφική χρονιά και για μας και για την πόλη. Φέτος με βάση τα δεδομένα που έχουμε η απόφασή μας είναι ότι θα την κάνουμε την έκθεση, το περιμένει η πόλη, το περιμένει όλη η χώρα και το περιμένει και η ευρύτερη περιοχή».

«Θα είναι μια απόλυτα ασφαλής έκθεση, θα είναι covid free δηλαδή οι επισκέπτες θα είναι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες και οι εργαζόμενοι στα περίπτερα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε δύο rapid test την εβδομάδα. Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε ένα τόσο μεγάλο γεγονός και τόσο χρήσιμο και για την πόλη και για τη χώρα επομένως θα είμαστε αυστηροί όσον αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η έκθεση θα είναι μια κανονική έκθεση όσον αφορά τη συμμετοχή. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται τη φυσική επαφή. Καλή είναι η τεχνολογία κάναμε ένα μεγάλο άλμα αυτή την περίοδο αλλά η ανάγκη να συναντάμε ανθρώπους να σφίγγουμε χέρια και να κλείνουμε συμφωνίες δεν υποκαθίσταται από την τεχνολογία. Η φυσική επαφή είναι αναντικατάστατη», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είχαμε τιμώμενη χώρα τη Γαλλία, η Γαλλία πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από εμάς λόγω της πανδημίας, δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις, δεν ήθελε να ''κάψει΄΄ τη συμμετοχή της και μάλιστα μια χρονιά που ήταν τιμώμενη χώρα επομένως ακύρωσε τη συμμετοχή της. Θα είναι τιμώμενη χώρα η Γαλλία μια από τις επόμενες χρονιές», επισήμανε ο πρόεδρος της HEXEXPO ΔΕΘ .

«Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ελλάδα. Το οφείλαμε αυτό στην ελληνική επιχειρηματικότητα που είναι μια βασανισμένη επιχειρηματικότητα, θέλουμε να αναδείξουμε την εξωστρέφειά της. Έχουμε πολλές συμμετοχές, είναι όλα τα επιμελητήρια από την Ελλάδα με εταιρείες κυρίως μικρομεσαίες που είναι ο σκληρός κορμός των ελληνικών επιχειρήσεων. Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι παρούσα, είναι ζωντανή, είναι εξωστρεφής και είναι το μεγάλο εργαλείο που διαθέτουμε ως χώρα για να βελτιώσουμε και το εθνικό μας εισόδημα και την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με το έργο της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου, ο Τζήκας εξήγησε: «Η Θεσσαλονίκη αν θέλει να είναι ανταγωνιστική όσον αφορά τα συνεδριακά γεγονότα και αν θέλει να παίξει ένα ρόλο του leader στην αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χρειάζεται ένα νέο εκθεσιακό κέντρο. Αποφασίσαμε να κάνουμε το νέο εκθεσιακό μας κέντρο στο κέντρο της πόλης αυτό είναι η πιο συμφέρουσα λύση με βάση χρηματοοικονομικά κριτήρια. Έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά μαζί με τους φορείς της πόλης υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για το έργο της ανάπλασης, τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αναπτύξει ένα χωρικό σχέδιο το έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση, και στην προηγούμενη και στην νυν κυβέρνηση, έχουμε την υποστήριξη του πρωθυπουργού, έχει αναδείξει το έργο της ανάπλασης σε ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της χώρας, έχουμε πάρει όλες τις εγκρίσεις, έχει περάσει από το ΣτΕ».

«Προκηρύξαμε τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πέρυσι το Σεπτέμβριο, φέτος έχουμε το αποτέλεσμα. Έχουμε ένα πρώτο βραβείο σε απόλυτα βιοκλιματική κατεύθυνση που κάνει διαχείριση του υδάτινου νερού στις οροφές των περιπτέρων, που παράγει ενέργεια από τις οροφές χρησιμοποιώντας την ηλικιακή ακτινοβολία. Είναι αρχιτεκτονικά μια εμβληματική πρόταση, το μισό οικόπεδο θα δοθεί για χρήση στην πόλη μαζί με ένα αστικό πάρκο 60 στρεμμάτων αυτό θα το παρουσιάσουμε σε μια έκθεση που κάνουμε των μακετών που έχουν υποβληθεί στο διαγωνισμό. Διαπραγματευόμαστε ήδη με την ομάδα που κέρδισε το διαγωνισμό. ‘22 και ’23 θα καταλήξουμε στο χρηματοδοτικό σχήμα και ελπίζουμε ότι το ’23 θα έχουμε τη δυνατότητα εφόσον έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες να ξεκινήσουμε τα έργα. Ονειρευόμαστε λοιπόν το 2026 να εγκαινιάσουμε το νέο εκθεσιακό έργο στο κέντρο της πόλης ένα κομψοτέχνημα που θα βελτιώσει και τη ζωή της πόλης και το οικονομικό αποτύπωμα της πόλης», διευκρίνισε.