«Όχι» είπε για τρίτη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας στην προσπάθεια οικοδόμησης οικισμού για τους δικαστές στην Εύβοια.

Ήδη από το 2012, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επιχειρεί την έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού της, έκτασης 106.802 τ.μ., στη θέση Κονταρράδες των Ροβιών Ευβοίας.

Τότε, το 2012, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, δεν εγκρίθηκε καθώς δεν είχε καταβληθεί, τότε, στο «Πράσινο Ταμείο» η προβλεπόμενη ειδική χρηματική εισφορά.

Η επίμαχη εισφορά υπολογιζόταν με βάση την αγοραία αξία της γης και μάλιστα δεν μπορούσε να είναι μικρότερη των 58.694 ευρώ.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε πριν από ένα χρόνο, όταν επανακατέθηκε στο ΣτΕ νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης β΄κατοικίας των δικαστών και εισαγγελέων στην εν λόγω περιοχή.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 89/2020 γνωμοδότησή τους απείχαν από την νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «έως ότου υποβληθούν από την διοίκηση συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω περιοχή».

Τον περασμένο Ιούνιο έγινε επανακατάθεση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ωστόσο, το Ε΄Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το έκρινε παράνομο, καθώς στηρίχθηκε στην υπ΄ αριθμ. 6643/4170/2001 απόφαση γενικών κατευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία «κατά νόμο έχει παύσει να ισχύει λόγω της έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την περιοχή».