Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε δηλώσεις του, τόνισε τη στρατηγική σημασία της Κρήτης για την Ανατολική Μεσόγειο, μετά την κοινή επίσκεψη του στο νησί με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, την Παρασκευή.

Όπως ανακοινώθηκε, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικείμενης έναρξης των εργασιών του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ,η οποία θα διεξαχθεί από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

«Η Κρήτη είναι τοποθεσία που διευκολύνει τα μέγιστα όλες τις δραστηριότητες που διεξάγουμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας παγκοσμίως»,καθιστώντας την Ελλάδα «έναν αξιόπιστο πάροχο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση της Σούδας είναι «πιο συχνή από ποτέ λόγω των ενισχυμένων αποστολών σε νότιο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» .

Παράλληλα, έκανε αναφορά στα σχέδια για αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο ναύαρχος Μπάουερ επισκέφθηκαν τον Ναύσταθμο Κρήτης, το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, το Πεδίο Βολής Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης, καθώς και το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής 'Αμυνας.

Πιο αναλυτικά, για το νέο ολοκληρωμένο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής  Άμυνας στην περιοχή,ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι: «έχει ήδη λάβει τη διαπίστευσή του από τις αρχές του ΝΑΤΟ» και βρίσκεται «σε λειτουργία με ειδίκευση σε πτυχές της αντι-βαλλιστικής άμυνας πυραύλων».  Το ίδιο Κέντρο δημιουργήθηκε πέρσι.

Σχετικά με τον Ναύσταθμο Κρήτης, τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της  χώρας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι υποδομές του θα αναβαθμιστούν στο άμεσο μέλλον, «λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητάς του στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου».

Μεταξύ άλλων, για το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής,  δήλωσε ότι:  «παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση» και  τόνισε την σημασίας  της συμβολής «που παρέχεται στο Κέντρο από τα 7 ιδρυτικά μέλη του, καθώς και τη σταθερή συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στα δράσεις του».

Για το Πεδίο Βολής Κρήτης, ανέφερε ότι «αποτελεί μία από τις παλαιότερες δομές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», ενώ αναβαθμίζει τις δράσεις του «με συνεχή προσαρμογή των βολών που διεξάγει σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες».

Τέλος, πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «Η 115 Πτέρυγα Μάχης χρησιμοποιείται εντατικά από συμμάχους και εταίρους μας, φιλοξενεί πληθώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης και αξίας, και συνιστά τον ισχυρό αεροπορικό βραχίονα της Κρήτης».