«Καμπανάκι» για την εξάπλωση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης - Πώς δρουν τα κυκλώματα, ποιοι οι κίνδυνοι
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η κομπίνα πλαστών πιστοποιητικών
«Συναγερμός» έχει σημάνει για τις επικίνδυνες διαστάσεις που λαμβάνει η κομπίνα πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, με τα παράνομα κυκλώματα να έχουν εισχωρήσει και στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ετοιμάζεται αυστηροποίηση του ελέγχου με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου.
Ειδικότερα η ταρίφα που πρέπει να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι, ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω bitcoin.
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του MEGA, περιγράφεται βήμα – βήμα η κομπίνα και πώς οι επιτήδειοι καταφέρνουν να ξεγελούν το σύστημα.
«Δεν μας κάνει τρομερή εντύπωση που βγήκαν πλαστά πιστοποιητικά. Εδώ πριν λίγους μήνες πωλούνταν παράνομα εμβόλια μέσα από το διαδίκτυο. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία για παράνομο κέρδος μέσα από το dark web» δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοφάνης Κασίμης.
«Είναι πολυδιάστατο το θέμα. Αυτοί που εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά είτε είναι μέσα από το σύστημα, αλλά το πιο τρομακτικό τεχνικά είναι αν είναι άνθρωποι αυτοί εκτός χώρας και έχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιο σύστημα που καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι, και μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν εμβολιασμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κασίμης χαρακτήρισε το θέμα ως πολύ επικίνδυνο και τρομακτικό ότι οι άνθρωποι δίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η ταυτότητά τους, το ΑΜΚΑ τους, ή το ΑΦΜ τους σε αγνώστους για να εκδόσουν το πλαστό πιστοποιητικό. «Δίνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους, σε κυβερνοαπατεώνες. Εάν οι άνθρωποι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να βγάλουν δάνεια στα ονόματα αυτά, να κλονοποιήσουν ταυτότητες», επισήμανε.
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που προβαίνουν στις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες πιστεύουν ότι πράττουν το σωστό.
«Δεν μπορούμε να κατατάξουμε όλες τις συμπεριφορές σε ένα καζάνι και ότι επηρεάζονται από έναν παράγοντα. Κάποιες φορές υπάρχει έντονος φόβος» σχολίασε, ενώ μεταξύ των αιτιών κατέταξε και την συνωμοσιολογία αλλά και την αντίσταση στην εξουσία.
«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πίσω από τις περισσότερες πράξεις υπάρχει φόβος» πρόσθεσε η ειδικός.