Μια δραματική εκτίμηση για την εξέλιξη της πανδημίας τόσο στα παιδιά όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη και αναφορικά με τη δήλωσή του για 12 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά μέχρι το τέλος του χρόνου, σημείωσε πως «αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί το ρεαλιστικό σενάριο είναι 74 χιλιάδες». «Μιλάμε για το σύνολο της χώρας, αυτή τη στιγμή η τάση που αναπτύσσεται είναι ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μεσοσταθμικά, το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά κάτω των 18», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις για τη Βόρεια Ελλάδα

Ερωτηθείς αν το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων θα εντοπιστεί στη Βόρειο Ελλάδα, απάντησε ότι «σε μεγάλο βαθμό ναι, εξηγώντας πως τα παιδιά του Δημοτικού θα είναι ανεμβολίαστα άρα η δυνατότητα να μολυνθούν είναι ίδια παντού».

«Αυτό που αλλάζει είναι ότι μπορεί τα ποσοστά να είναι τα ίδια ή οι πιθανότητες να είναι οι ίδιες αλλά διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα ως προς τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε με βάση τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην αντίστοιχη πληθυσμιακή κοινότητα.

«Δηλαδή», όπως σημείωσε, «πράγματι στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή έχουμε σημαντικά μεγαλύτερη διασπορά από την Αττική για παράδειγμα, ο τελικό κίνδυνος των παιδιών στη Θεσσαλονίκη είναι μεγαλύτερος από ότι των παιδιών της Αθήνας με την έννοια ότι υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Ναι μεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες τα παιδιά του δημοτικού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να κολλήσουν αλλά η πίεση που θα δέχονται πληθυσμιακά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη».

«Άρα», είπε στη συνέχεια «πως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το να μειώσουμε τη διασπορά και με τον εμβολιασμό και με άλλα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις γιατί υπάρχουν πράγματα που αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία τα έχουμε περίπου ξεχάσει».

Για τα τοπικά περιοριστικά μέτρα

Μιλώντας για τα τοπικά περιοριστικά μέτρα, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε σωστή η στάση της οποιαδήποτε κυβέρνησης και της συγκεκριμένης πάρα πολύ σωστή να παίρνουμε τοπικά μέτρα.

«Από την άλλη μεριά εγώ θέλω να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις επιλογές. Ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι μας ταπεινώνει σαν ανθρώπους η πανδημία, η δύναμη της φύσης γενικότερα, δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα. Πρέπει να είσαι ανοιχτός, προσαρμοστικός για να μπορέσεις να είσαι όσο πιο αποτελεσματικός μπορείς αλλά το ζήτημα είναι πως θα προλάβεις να το αποφύγεις αυτό. Να αποφύγεις την ανάγκη να πάρεις ακόμα και τοπικό lockdown και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρέπει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε.