Ο γιατρός που επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και κάνουμε συζητήσεις μού λέει “έχεις στοιχεία Ασπεργκερ, απλώς είσαι ενήλικος και είναι πιο δύσκολη η επίσημη διάγνωση και, επίσης, σε άτομα ιδιαίτερα υψηλής λειτουργικότητας, όπως εσύ, αχρείαστη”. “Ασε μας, βρε γιατρέ”, του λέω, “που έχω Ασπεργκερ”, το οποίο, φυσικά, περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού. “Μας έχετε βάλει μια ταμπέλα σε όλους”, συνεχίζω, “και μια ασθένεια στον καθένα.

Εχω κάνει αθλητική καριέρα επί 20 έτη σε επαγγελματικό επίπεδο”. “Αυτό είναι το πρόβλημα”, μου λέει. “Η άγνοια, που ξεκινάει από το γεγονός ότι το ανέφερες ως ασθένεια και που είναι και η άγνοια των πολλών, που δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορετική προσέγγιση που έχουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα”. “Κατ’ αρχάς”, συνεχίζει, “μάθε ποιοι είχαν ή έχουν Ασπεργκερ και η παρέα θα σου αρέσει. Απλώς δεν θα σου αρέσει το bullying που πιθανόν να δεχτείς, όπως γίνεται και με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού”. Αποφάσισα να το μοιραστώ, αλλά και να δράσω. Οχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους».

Μεγάλη μορφή της πρόσφατης μπασκετικής ιστορίας του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει ξεσηκώσει πολλές φορές τις εξέδρες με τις καταπληκτικές ενέργειές του στο παρκέ και έχει χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, ενθουσιασμού και συγκίνησης στους φιλάθλους, ενώ έχει κατακτήσει όλους τους τίτλους που υπάρχουν (Ευρωλίγκες, πρωταθλήματα και Κύπελλα).

Ηρθε η ώρα, όμως, ο Δημήτρης να συγκινήσει και με μια απροσδόκητη όσο και γενναία κίνησή του, η οποία αποτελεί μια γερή «γροθιά» στο κοινωνικό στίγμα και στις σχετικές προκαταλήψεις. Την περασμένη Δευτέρα δημοσιοποίησε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram, ότι ο ίδιος έχει διαγνωστεί με στοιχεία του συνδρόμου Ασπεργκερ, συνεπώς βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Οι δυσκολίες του Ασπεργκερ

Το σύνδρομο Ασπεργκερ χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

Γνωρίζω παιδιά που μεγαλώνουν σε μια αυλή, μόνα, γιατί οι γονείς τους αρνούνται να τα βγάλουν στην κοινωνία, στον κόσμο, γιατί εκεί υπάρχουν το bullying και η απόρριψη
Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από μια μελέτη του Αυστριακού παιδιάτρου Χανς Ασπεργκερ, το 1944, ενώ η σύγχρονη αντίληψη για το σύνδρομο διαμορφώθηκε το 1981, για να τυποποιηθεί ως διάγνωση στις αρχές του 1990. Η διάγνωση του συνδρόμου Ασπεργκερ εξαλείφθηκε το 2013 από την πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM - 5) και αντικαταστάθηκε από μια διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού σε δυσχερή κλίμακα. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη. Πιθανολογείται ότι έχει γενετική βάση, όμως δεν υπάρχει καμία γνωστή γενετική αιτία και οι τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου δεν έχουν εντοπίσει μια σαφή, κοινή παθολογία.

Δεν είναι ασθένεια το σύνδρομο Άσπεργκερ

Ο Δημήτρης, προσωπικό ίνδαλμα για τους περισσότερους από τους λάτρεις του μπάσκετ, μιλά στα «Π» και το βασικό σημείο που υπογραμμίζει είναι το εξής: «Το πρώτο που πρέπει να γίνει στην κοινωνία μας είναι να αποδεχτούμε τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Γνωρίζω παιδιά που μεγαλώνουν σε μια αυλή, μόνα, γιατί οι γονείς τους αρνούνται να τα βγάλουν στην κοινωνία, στον κόσμο, γιατί εκεί υπάρχουν το bullying και η απόρριψη. Δεν είναι όλα ανταγωνιστικά στην κοινωνία. Δεν πρέπει να είναι όλα ανταγωνιστικά».

Ο πρώην μπασκετμπολίστας μάς εξηγεί επίσης ότι ο ίδιος διαγνώστηκε πριν από δυόμισι χρόνια με στοιχεία του συνδρόμου Ασπεργκερ. Η διάγνωση τον ανακούφισε. Τον βοήθησε να γνωρίσει πιο βαθιά τον ίδιο του τον εαυτό, μας λέει και τονίζει, ακόμα, ότι «δεν είναι ασθένεια το σύνδρομο Ασπεργκερ, το οποίο, μάλιστα, είναι ό,τι πιο ήπιο στο φάσμα του αυτισμού. Ονειρό μου είναι να σπάσει η άγνοια και να παροτρύνω τον κόσμο να μην απορρίπτει αυτά τα παιδιά. Να τα αποδέχεται. Να τα κάνει παρέα. Πρέπει να μάθουν όλοι ότι στο φάσμα του αυτισμού, ακόμα και με σύνδρομο Ασπεργκερ, έχουν υπάρξει και υπάρχουν και σήμερα μεγάλες διάνοιες του πλανήτη μας, προσωπικότητες που τον έχουν σώσει και έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα», τονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος στη διάδοση των σπουδαίων μηνυμάτων του βρήκε υποστήριξη από τον μεγάλο Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.