Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, οι εργασίες του 2ου Διεθνές Forum για το νερό The Water Forum που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτη, υπό την αιγίδα του Οικομενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου. Το The Water Forum διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης ΕΚ.Ε.ΠΕΚ του Πάντειου Πανεπιστημίου, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”, την ΠΕΔ Κρήτης, τα Επιμελητήρια Κρήτης, τον ΟΑΚ την εκπαιδευτική-αναπτυξιακή εταιρεία «Πλοηγός».

Σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και το από εξωτερικό αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της ορθολογικής των υδάτινων πόρων της ποιότητας του νερού και φυσικά τις προκλήσεις και τα στοιχήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμεστο μέλλον. Οι τοποθετήσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της επιχειρηματικής, εξέφρασαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων όσον αφορά την δράση της επαναχρησιμοποίησης του νερού όπως και στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή όπου παγκόσμιος το θέμα της εξοικονόμησης του νερού σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση προβληματίζει εντόνως.

Την έναρξη των εργασιών κύρηξαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής- Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Μαίρη Ζηλεμένου.

Στις εργασίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, ενώ το παρόν έδωσε και ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης.Συμμετείχαν επίσης αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Εξέχοντες επιστήμονες και καθηγητές μίλησαν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε παγκόσμια κλίμακα, για την συμβολή της τεχνολογίας στην εξοικονόμηση νερού αλλά και στις εφαρμογές που έχουν ήδη ανακαλύψει τα ελληνικά πανεπιστήμια με συνέργιες και έρευνες με ιδρύματα του εξωτερικού.

Στον συντονισμό των συνεδριακών εργαστηρίων το παρόν έδωσαν οι δημοσιογράφοι, Παναγιώτης Μαυρίδης, Εύη Φραγκάκη, Νίκος Χιδήρογλου, και Κέλλυ Κοντογεώργη.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τις βραβεύσεις και τις απονομές τιμητικών μεμβρανών από την Οργανωτική Επιτροπή στους Χορηγούς και Υποστηρικτές του συνεδρίου, αλλά και σε αρκετούς επιστήμονες.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Ζηλεμένου κατά την διάρκεια βραβεύσεων από τον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, εξήρε και ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσπάθησαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της τριήμερης συνεδριακής εκδήλωσης.

Η μαζική συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιόικησης, στις εργασίες του φόρουμ, καθώς και η συνδιοργάνωση των τεσσάρων Επιμελητηρίων φορέων του νησιού, του ΟΑΚ, κατέδειξαν ότι οι προκλήσεις για το νερό δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε γεωγραφικούς περιορισμούς. Ενώ όσων αφορά τις λύσεις, κοινός παρονομαστής ήταν πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες νερού για τους πολίτες και τους επισκέπτες όλης της χώρας.

Την χορηγία επικοινωνίας είχε ο Όμιλος ΜΜΕ, ALTER EGO, του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή για την συμβολή του MEGA στην διοργάνωση και των Μέσων, in.gr, TO BHMA, Parapolitika.fm, parapolitika.gr και εφημερίδα Παραπολιτικά.