Δικαστηρια
Ελλάδα

Στο εδώλιο αρχιμανδρίτης και ξενοδόχος για κλεμμένες εικόνες

Η μεγαλύτερη κλοπή έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων κάθονται ένας αρχιμανδρίτης και ένας ξενοδόχος για την υπόθεση με την αρπαγή εικόνων και κειμηλίων από μοναστήρια, ναούς και ξωκλήσια της Ηπείρου.

Η δίκη έχει ξεκινήσει και με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίνων κατηγορούμενοι είναι ένας αρχιμανδρίτης, ο οποίος είναι ηγούμενος μονής, ένας ιερέας, ένας ξενοδόχος από τα Τρίκαλα, ένας βιβλιοδέτης με παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και δύο ακόμη άτομα.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος θεωρείται ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ήρθε όταν μία από τις κλεμμένες εικόνες εντοπίστηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και εικόνες από ναούς του Ζαγορίου βρέθηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος είναι από τους βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης, εξήγησε ότι η μεγαλύτερη κλοπή έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων του 2009, όταν έκαναν «φτερά» 67 εικόνες από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου.

Ο τότε δήμαρχος Τύμφης, Γ. Σουκουβέλος, τον ενημέρωσε ως νομάρχη Ιωαννίνων για την κλοπή. Στη συνέχεια οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των εικόνων στο διαδίκτυο και να αναζητηθούν πληροφορίες για τον εντοπισμό τους.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 30 Ιανουαρίου 2010, έφτασε στο γραφείο του κ. Καχριμάνη η φωτογραφία μίας από τις κλεμμένες εικόνες, η οποία βρισκόταν σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι. «Ήταν η πρώτη ένδειξη πως είχαν περάσει στην αγορά», ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου. Την επόμενη μέρα πήγε στο Μοναστηράκι και μετά από 5 ώρες αναζητήσεων στα παλαιοπωλεία, κατάφερε να βρει την εικόνα. Ο παλαιοπώλης φέρεται να του είπε ότι η εικόνα ανήκει στη συλλογή ενός ξενοδόχου από τα Τρίκαλα, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση. Το 2011, εντοπίστηκαν κλεμμένες εικόνες από ναούς του Ζαγορίου σε γκαλερί της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ άλλα κειμήλια βρέθηκαν στο Άμστερνταμ και στο Ντίσελντορφ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time