Τα λάφυρα από τέσσερις διαδοχικές κλοπές σε μοναστήρια και ναούς της επαρχίας εντόπισαν οι αστυνομικές Αρχές σε… μοναστήρι της Αττικής!

Πρόκειται για επιχείρηση του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης στην Ιερά Μονή Οσίου Τιμοθέου στον Γέρακα, όπου -καθώς φαίνεται- ήταν κρυμμένες επτά σπάνιες εικόνες και βημόθυρα σε… κοινή θέα!



Το πώς οι πανάκριβες κλεμμένες εικόνες κατέληξαν στο μοναστήρι ερευνούν οι Αρχές

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη υπόθεση που προβληματίζει τις Αρχές, οι οποίες ερευνούν το πώς οι πανάκριβες κλεμμένες εικόνες κατέληξαν στο μοναστήρι.

Πληροφορίες της «ON time» αναφέρουν πως η προανάκριση προχωρεί, με τον ηγούμενο να έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης καταθέσεων, χωρίς όμως αυτές να είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές.

Περί τα 40.000 ευρώ η αξία κάθε εικόνας

Το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας είχε στην κατοχή του συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες διασταύρωσε και αξιοποίησε με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Οι ειδικοί βυζαντινολόγοι που συνέδραμαν την επιχείρηση εκτίμησαν πως πάνω-κάτω κάθε εικόνα κοστίζει περί τα 40.000 ευρώ, με τη διαφορά πως μία εξ αυτών, που απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο να κρατά την κεφαλή του ανά χείρας, ξεπερνά κατά πολύ αυτή την εκτίμηση. Όπως αναφέρουν ειδικοί στην «ON time», η συγκεκριμένη εικόνα είναι σπάνια, κάτι που ανεβάζει κατά πολύ την αξία της. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί βυζαντινολόγοι θα προχωρήσουν στην ανάλυση της προέλευσης των εικόνων και θα προβούν σε μια πιο ακριβή εκτίμηση για την αξία τους.

Πάντως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως τρεις από τις συνολικά επτά εικόνες που εντοπίστηκαν ανευρέθηκαν στο αρχονταρίκι του μοναστηριού, στον χώρο όπου οι μοναχοί δέχονται τους επισκέπτες. Συνεπώς, οι σπάνιες και προπαντός κλεμμένες αυτές εικόνες ήταν σε κοινή θέα!

Πού οδηγούν οι αστυνομικές έρευνες

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έρευνες οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με τα μοναστήρια και τον ναό απ’ όπου εκλάπησαν οι συγκεκριμένες εικόνες. Ειδικότερα, τρεις εικόνες που βρέθηκαν στο μοναστήρι είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012. Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν επίσης μία εικόνα και δύο βημόθυρα που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014. Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009. Τέλος, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία κι έχει τη μεγαλύτερη αξία, είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Ευρυτανία το 2010.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime