Τρία ζώα του ιδιαίτερα σπάνιου είδους αιλουροειδών, του ευρασιατικού λύγκα, που έχει εξαφανιστεί από τη χώρα μας, επέστρεψαν και φιλοξενούνται σε καταφύγιο της ΜΚΟ «Αρκτούρος». Εδώ και πολλά χρόνια ο ευρασιατικός λύγκας (Lynx lynx) ή τσαγκανόλυκος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κάποιες μαρτυρίες για θέαση του ζώου δεν κρίνονται ως αξιόπιστες από τον «Αρκτούρο». Πλέον, τρία ζώα του συγκεκριμένου είδους, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) ήρθαν στη χώρα μας από το πάρκο Naturland της Ανδόρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Μαζί τους έφθασαν και τέσσερις λύκοι.

«Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι τρεις λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για το λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time