Αναφορικά με ιστοσελίδες εξαπάτησης των αντιεμβολιαστών, τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης.

«Εδώ μιλάμε καθαρά για ένα οικονομικό έγκλημα! Εδώ υπάρχει απάτη-οικονομικό ηλεκτρονικό έγκλημα οπού ο κος υπουργός ορθώς έπραξε, άμεσα και έδωσε την εντολή στη Δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος όπου από την εμπειρία μου και μόνο μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ήδη φτιάχνονται οι πίνακες από την άρση απόρρητου η οποία έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες και θα πάει στον εισαγγελέα», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης.

«Έτσι λοιπόν αύριο ο κος υπουργός ή το Ηλεκτρονικό Έγκλημα θα βγάλει ένα δελτίο τύπου που θα κατονομάζει με αριθμούς κι όχι ονόματα, πόσους έχει εντοπίσει. Εγώ απ’ όσο γνωρίζω είναι πάνω από 11 άτομα. Είναι οι ‘’πυρήνες’’», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος θα βγουν όλα στη φόρα! Υπάρχει νομοθεσία σωστή και σοβαρή για να αποκαλυφθούν όλα τα οποία έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από αυτήν», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Δηλαδή η ιστορία του αντιεμβολιασμού από κάποιους εξελίσσεται σε μια οικονομική μπίζνα

«Αυτό είναι. Την πατάνε οι αφελείς, δυστυχώς πάντα υπάρχουν αφελείς! Πρωί-πρωί με πήρε ένας κύριος και μου λέει ‘’κύριε Σφακιανάκη πουλούσα ένα σκυλί και με πήρε αυτός που ήθελε να αγοράσει το σκυλί μου, μου έπιασε την κουβέντα, του έδωσα την κάρτα μου πήρε από τον λογαριασμό 95 χιλιάδες ευρώ!’’», συμπλήρωσε.

«Ξέρετε καθημερινά πόσες χιλιάδες sms έρχονται στη χώρα μας σε απλούς ανώνυμους ανθρώπους και πόσοι απ’ αυτούς την πατάνε; Πολύ άνθρωποι το τελευταίο εξάμηνο έχουν χάσει χρήματα από την άγνοια τους. Άγνοια είναι ούτε αφέλεια ούτε βλακεία, πλήρης άγνοια είναι και έχουν χάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Κάθε μέρα έχω 4 με 5 περιστατικά», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.

Ερωτηθείς τι επισκεψιμότητα έχουν οι αντιεμβολιαστικές ιστοσελίδες, ο κ. Σφακιανάκης απάντησε: «Αρκετά υψηλή. Ο αφελείς κόσμος ο οποίος μπαίνει στο διαδίκτυο για να ξεκουραστεί, να ηρεμίσει, να χαζέψει γιατί είναι πάρα πολλοί που μέσα στη μέρα θέλουν να μπουν και να χαζέψουν, δυστυχώς τους τραβάμε αυτά τα x-files που λέω εγώ, οι θεωρίες συνομωσίας και τα τσιπάκια και οι ψεκασμένοι, όλοι αυτοί λοιπόν μπαίνουν μέσα στο κομμάτι αυτό κι έχουν υψηλή επισκεψιμότητα. Και δυστυχώς επειδή νομίζουν ότι το διαδίκτυο το γράφουν οι σοφοί, οι περισσότεροι απ’ αυτούς πιστεύουν αυτά που γράφουν μέσα αυτές οι ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να έχουμε τα άσχημα αποτέλεσμα όσον αφορά τις απάτες».

Ερωτηθείς πως μπορεί να προστατευτεί ο πολίτης από αυτή την καλυμμένη προπαγάνδα, ανέφερε: «Ο μόνος τρόπος είναι με μια αντίστοιχη ‘’προπαγάνδα’’ του καλού. Θα πρέπει να υπάρχει μια αντίστοιχη ‘’προπαγάνδα’’ η φωνή της αληθείας. Όμως οι φωνές της αληθείας είναι ελάχιστες, ενώ οι φωνές της προπαγάνδας, αυτές που λεμέ το ‘’ψεκ’’ είναι εκατοντάδες».