Πάνω από 4.000 χρόνια λένε οι ειδικοί ότι είχε να δώσει τόσο μεγάλο σεισμό το ρήγμα του Καστελίου. Ωστόσο, εδώ και 4 μήνες το Αρκαλοχώρι χόρευε από συνεχείς σεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη δόνηση να καταγράφεται τον Ιούλιο και να είναι της τάξεως των 4,8 ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης παρακολουθούσε το φαινόμενο, ενώ με ανάρτηση που έκανε την περασμένη Πέμπτη στα social media καλούσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα κτίρια. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την έκπληξή του για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε την περιοχή, αλλά και για το γεγονός ότι προήλθε από μέρος του ρήγματος που ουδείς περίμενε.

«Έγινε στον νότιο κλάδο του ρήγματος του Καστελίου. Ο κλάδος αυτός ενεργοποιήθηκε ξαφνικά, δεν το περιμέναμε. Το σεισμικό δυναμικό όλου του ρήγματος είναι 6 Ρίχτερ» έγραψε ο κ. Τσελέντης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ήταν ο κύριος σεισμός. «Δυστυχώς θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς πράγμα το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο γι’ αυτό ο κόσμος προτού μπει στα σπίτια του καλό είναι να έχει την άποψη ενός μηχανικού. Επίσης θέλει προσοχή στα πολυάριθμα στενά σοκάκια που υπάρχουν στο Ηράκλειο γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού μετασεισμού να έχουμε πτώση κάποιου τμήματος ενός κτιρίου και να έχουμε τραυματισμούς» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού.

«Αναπάντεχο και κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε τον σεισμό ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ενώ για παντελώς άγνωστο ρήγμα που είχε να δώσει σεισμό εδώ και εκατοντάδες χρόνια έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο οποίος είπε ότι είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε άλλους νεκρούς καθώς «οι σεισμικές κινήσεις στο Αρκαλοχώρι ήταν εξωπραγματικές».

Ο ίδιος καθησύχασε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό λέγοντας ότι είναι απίθανο να έχουμε το επόμενο διάστημα πολύ πιο ισχυρό σεισμό, ωστόσο πρόσθεσε ότι στην περιοχή θα καταγραφούν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως 4,5 με 5 ρίχτερ. Είπε επίσης ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σεισμοί στην ηπειρωτική Κρήτη. «Με φοβίζει ότι αυτός ο σεισμός έχει επιπτώσεις στην περιοχή που δεν τις ξέρουμε ακόμα» κατέληξε.

Στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η επιτροπή είχε δώσει τότε το πόρισμα στο οποίο αναφερόταν ότι «ενδέχεται η περιοχή να δώσει μεγάλο σεισμό».