«Ο τελευταίος ισχυρός μετασεισμός ήταν 5,3 το πρωί, έχουμε γύρω στους δώδεκα μετασεισμούς πάνω από 4», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, αναφερόμενος στη μετασεισμική ακολουθία στην Κρήτη.

«Είναι μια κανονική μετασεισμική πλούσια ακολουθία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες», εξήγησε ο κ. Τάσσος διευκρινίζοντας ότι «η μετασεισμική ακολουθία είναι κανονική με την έννοια ότι γίνονται αρκετοί μετασεισμοί που σημαίνει ότι όλο και πιο βέβαιο γίνεται ότι ο 5,8 ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς πότε ακριβώς θα γίνουν επομένως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο του Ελληνικού χώρου να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες ενός σεισμού. Αυτό σημαίνει μέτρα πρόληψης πριν γίνει ο σεισμός και μέτρα γρήγορης αποκατάστασης όταν γίνει ο σεισμός και προκληθούν οι οποιεσδήποτε ζημιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισμολόγος.

Αναφερόμενος στην έναρξη τη''ς σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή από τον Ιούνιο, ο κ. Τάσσος σημείωσε: «Αυτό το φαινόμενο λέγεται ''σμηνοσειρά, ένα σμήνος σεισμών που το χαρακτηριστικό τους είναι ότι γίνονται πολλοί σεισμοί τα μεγέθη των οποίων δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Συνήθως μικροί σεισμοί 3-4. Στο 90 με 99% των περιπτώσεων δεν έχουμε έναν ισχυρό σεισμό, στην Ελλάδα δηλαδή κάθε χρόνο γίνονται πολλές τέτοιες σμηνοσειρές σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου».

«Οι πιο πολλοί σεισμοί που γίνονται στην Ελλάδα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, είναι σαν ένα σμήνος σεισμών, αυτή τη φορά έγινε ένας ισχυρός σεισμός 5,8. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και που και πόσο ισχυρός θα είναι ένας σεισμός και πολύ περισσότερο πόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή γιατί αυτό που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού δεν είναι τόσο πολύ το μέγεθος του όσο η εγγύτητά του σε κατοικημένη περιοχή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής, απάντησε: «Για αρκετές εβδομάδες, να μην πω μήνες».