Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στους ειδικούς μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που θέλουν τον κοροναϊό να «χτυπά» μικρές ηλικίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ περίπου το ένα στα τρία παιδιά έως 17 ετών προσβάλλεται με κοροναϊό. Κάτι τέτοιο εντείνει τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις της επιτροπής για εμβολιασμό, μια και όπως καθίσταται σαφές, η πηγή του «κακού» που έχει επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκύπτει από τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 2.130 νέα κρούσματα κοροναϊού σε όλη την επικράτεια. Εξ αυτών, τα 1.002 αφορούν σε παιδιά 0 έως 17 ετών. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 85.633 περιστατικά.

Το 25%-30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά

Όπως έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Μαρία Τσολιά, μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κοροναϊό, τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις σε παιδιά αγγίζουν το 25% με 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως.

«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα -αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», εξηγούσε την Κυριακή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Θα κλείσουν κι άλλα τμήματα»

Ο κ. Ανδρέου, απ' τη μεριά του, τόνισε στον ΣΚΑΪ πως τα κρούσματα «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Απειλείται με μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη - Σήμερα οι αποφάσεις

Εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν σε επίπεδο 4 (κόκκινο).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά τη σύσκεψη και έπειτα από μελέτη των δεικτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγείται η επιτροπή των επιδημιολόγων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι ίδια, αλλά η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο «κόκκινο» είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Έτσι, σήμερα αναμένεται να παρθεί η απόφαση αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, όπως και ποιες άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 435 νέα κρούσματα κοροναϊού, έναντι 560 για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής.